Breaking News
recent

Preminuo Carlo Rambaldi, tvorac E.T.-ja i Aliena

Poznati talijanski majstor za specijalne efekte i trostruki dobitnik Oscara Carlo Rambaldi, otac popularnog E.T.-ja i Aliena, preminuo je u dobi od 86 godina nakon duge i teške bolesti, prenosi BBC.

Rambaldi je surađivao s brojnim talijanskim redateljima uključujući Piera Paola Pasolinija i Daria Argenta, no svjetsku je popularnost stekao svojim angažmanom u Hollywoodu.

Osim na E.T.-ju Stevena Spielberga (1982.), radio je i na Alienu Ridleya Scotta (1979.), te King Kongu Johna Guillermina (1976.). Za sva je tri filma dobio Oscara.

Rambaldi je preminuo u bolnici u gradu Lamezia Terme u Kalabriji. Rođen je u selu Vigarano Mainarda nedaleko Ferrare na sjeveroistoku Italije. Pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni, a u svijet filma ulazi 1956., kada je kreirao 16-metarskog zmaja za jedan niskobudžetni SF film.

Po odlasku u Rim njegov je rad privukao pozornost producenta Dina De Laurentiisa, koji ga je poveo sa sobom u Hollywood. Tamo je postao stručnjak za mehatroniku, spoj mehaničkog i elektroničkog inženjerstva koje se koristi u proizvodnji specijalnih efekata.

klix

Nema komentara:

Pokreće Blogger.