Breaking News
recent

Gruzijski kanal PIK prestao sa satelitskim emitiranjem

Gruzijski kanal na ruskom jeziku PIK u subotu, 20. oktobra 2012. obustavio je emitiranje putem satelita, saopštila je agencija Interfax. Prema riječima Ekaterine Kotrikadze, rukovodioca informativne službe kanala, "javni emiter Gruzije" raskinuo je ugovor sa kanalom.
U posljednje vrijeme bilo je dosta problema vezano za ovaj kanal. Prvo, PIK je nedavno bio isključen sa satelita, zatim dugovanje plata radnicima za septembar. To je bio razlog prosvjeda radnika 15. oktobra na live TV kanalu. Prosvjed je dao rezultata - nastavljeno je satelitsko emitiranje, a većina zaostalih plata bila je pokrivena. Međutim, još uvijek nisu isplaćene plate regionalnim saradnicima.
Javni emiter Gruzije ostao je nezadovoljan takvim ponašanjem osoblja kanala PIK. Još jedan uzrok nezadovoljstva Javnog emitera je neovlaštena distribucija kanala PIK na drugom satelitu - Turksat, na kojem emitira "Javni emiter Gruzije"  na Globecast-u, s kojim je 11. oktobra prekinuo sve odnose.

Kotrikadze je istakla da će bez posla ostati oko 400 ljudi. Ona je također rekla da su, prestankom emitiranja kanala, prekršena prava nacionalnih manjina, koje žive u Gruziji i informišu se pomoću kanala PIK. S druge strane, online-emitiranje kanala PIK je nastavljeno.

Ideja o stvaranju gruzijskog kanala PIK (Первый Информационный Кавказский) pripada predsjedniku države Mihailu Sakašviliju. Vjerovalo se da će kanal postati  "glasilo" gruzijskih vlasti, prije svega u sjeverokavkaskim republikama Rusije.

Eksperti ne isključuju mogućnost da je prekid emitiranja kanala PIK povezan sa smjenom vlasti u Gruziji, koja vjerovatno nije zainteresirana za anti-ruske propagande. Kotrikadze, međutim, tvrdi da nije bilo veze između promjene vlasti u zemlji i prekida emitiranja kanala.

PIK je emitirao putem satelita od januara 2011. godine.

Tehnički parametri:

* Eutelsat Hot Bird 13B (13°E), freq. 12,015 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK

(telesat-news.net / media-sat.net)

 

Nema komentara:

Pokreće Blogger.