Weather (state,county)

Najnovije vijesti

HRT eksperimentalno prenosi ZOI iz Sočija u HD rezoluciji

Hrvatska radiotelevizija ove će godine po prvi puta prenositi Zimske olimpijske igre iz Sočija u HD (high definition) rezoluciji, kako bi svojim gledateljima pružila što kvalitetniji i realniji doživljaj sa sportskih borilišta.

U tu svrhu, HRT će pokrenuti poseban kanal s oznakom „HRT 2 HD", koji će gledateljima biti dostupan na zemaljskoj (DVB-T2) platformi, a prijenos ZOI-a bit će dostupan na HRT 2 i u sadašnjoj, SD (standard definition) rezoluciji.

Riječ je o kanalima koji će imati isti sadržaj, a razlika će biti u rezoluciji, dakle nije riječ o novome tv kanalu već eksperimentalnome emitiranju u HD rezoluciji. HRT 2 HD nalazit će se u digitalnim multipleksima C/E.

Kanal HRT 2 HD noviji TV prijemnici pronaći će sami kada bude pokrenut, a u slučaju poteškoća potrebno je odabrati opciju search te ručno pokrenuti pretragu kanala.

Planirano trajanje eksperimentalnog emitiranja je od 7. veljače do zaključno 23. veljače 2014.g. Novi kanal u HD rezoluciji mogu pratiti svi gledatelji čiji televizori imaju ugrađen DVB-T2 MPEG4 prijamnik, ili vanjski DVB-T2 MPEG4 Set-top Box (STB).

Televizija visoke razlučivosti (HD) nudi znatno bolji doživljaj gledanja od slike standardne rezolucije (SD). Slika u HD-u tako ima 1920 (širina) x 1080 pixela (visina) , dok SD ima 720 x 576. HD zbog toga nudi daleko veću kvalitetu slike u odnosu na onu standardne rezolucije.

S obzirom da je rezolucija veća, slika je oštrija, i u cjelini bliža stvarnosti, što će osobito doći do izražaja kod prijenosa sportskih događaja uživo sa ZOI. HD čini iskustvo gledanja još boljim. Olimpijske igre u toj kvaliteti mogu pratiti svi gledatelji čiji televizori imaju ugrađen DVB-T2 MPEG4 prijamnik, ili vanjski DVB-T2 MPEG4 Set-top Box (STB), a takvi uređaji dostupni su u trgovinama tehničkom robom i poštama.

U donjoj tabeli nalazi se popis odašiljača po digitalnim regijama, brojevi ispod MUX-ova označavaju brojeve kanala na kojima se nalazi HRT 2 HD.

 

(media-sat.net)

Nema komentara