Breaking News
recent

Crna Gora pokreće svoj svemirski program i kreće u izgradnju satelita Luča

 

„Crna Gora pokreće svoj svemirski program i kreće razvoj satelita Luča koji treba da bude lansiran u svemir. To će da finansira Fond za inovacije. Ne radi se o velikim sredstvima, zahtijeva veliki rad. Ali Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, a to je da postane nacija koja učestvuje u aktivnostima drugih država cijelog svijeta“, rekao je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

On je najavio da će Ministarstvo nauke na nekoj narednoj sjednici Vlade donijeti informaciju o tome.

"Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost. To su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali takozvani balon koji je napravio neke snimke, a mi krećemo da im damo punu podršku. Sa jednom naučnicom iz Holandije smo ostvarili komunikaciju. Crna Gora pokreće svemirski program i kreće razvoj satelita 'Luča', koji treba da se lansira u svemir", rekao je Abazović.

Saopštio je da će inovatore podržati novcem od ekonomskog državljanstva.

„Država ne želi da sve ostavi na entuzijazmu mladih ljudi, nego i da podrži. Ja se nadam da će naša Luča, u jednom doglednom periodu da služi na ponos. Naš satelit će se naći u orbiti kao sateliti brojnih država“, istakao je premijer Crne Gore.

Najveća prepreka inovatorima je, kako kaže, administracija koja će morati da se uskladi. Podgorički mediji prenijeli su i da Abazović očekuje da će se u kratkom roku crnogorski satelit naći u svemiru.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.