Breaking News
recent

Novi bosanski kanali na satelitu Eutelsat 33E

 

Tvrtka Dasto Semtel d.o.o., operater telekomunikacijske infrastrukture u Bosni i Hercegovini, dodala je nove kanale distribucijskom paketu na satelitu Eutelsat 33E (33°E). U sastav multipleksa na frekvenciji 11,444 GHz, pol. H u T2-MI streamu dodatno su uvršteni kanali

O Music HD, RTV BPK, RTV Cazin i RTV USK. Transmisija je izvor signala za digitalnu zemaljsku televiziju Vidi TV u BiH.

O Music HD emisije u MPEG-4/HD, a regionalni kanali su dostupni u MPEG-4/SD.

Dasto Semtel od početka distribuira BN TV HD, Nova BH HD, O Kanal HD, OBN i Una TV HD u paketu. Prvobitno je operater koristio drugu frekvenciju u DVB-S2, emitujući kanale u standardnoj DTH distribuciji (bez T2-MI), a kasnije ih šifrirao u BISS-u.

Krajem januara 2023. godine promijenjeni su parametri povratnih tokova. Ovom promjenom povećan je kapacitet multipleksa i kanali su počeli da se emituju na T2-MI. Konačan oblik satelitske distribucije još uvijek nije poznat. Novi zemaljski multipleks MUX D u Bosni i Hercegovini postepeno proširuje svoj domet sa kasnijih predajnika, iako je još uvijek testni prijenos.

Tehnički parametri:

Eutelsat 33E (33°E)
itd. 13 (11,444 GHz, pol. H, SR: 17500, FEC: 3/4; DVB-S2 / 8PSK)
Tip prijenosa: T2-MI, PLP: 0
Kodiranje: nema (FTA)

U bliskoj budućnosti očekujemo i sljedeće TV kanale:

N1
RTV VIKOM
ARENA BIJELJINA
HERCEG TV
PRO TV
(Tomislavgrad)

Prijem je moguć uz prijemnik koji podržava T2MI i antenu prečnika od cca 120 cm. Svi programi će uskoro biti kodirani u sistemu BISS.

Izvor: satelitv.net/media-sat.net

Nema komentara:

Pokreće Blogger.