Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Globalstar lansira šest novih satelita 5. februara

Tvrtka Globalstar, Inc. objavila je danas da je spremna za četvrto lansiranje šest satelita druge generacije, koje je planirano za 5. februar 2013. To će biti četvrto i posljednje lansiranje s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu čime će se kompletirati Globalstar-ov plan lansiranja u orbitu 24 satelita druge generacije. Prethodno je Globalstar lansirao 18 satelita druge generacije (18. oktobra 2010. / 13. jula 2011. / 28. decembra 2011.). Svi prethodno lansirani sateliti stavljeni su u komercijalnu upotrebu.

Globalstar-ovu drugu generaciju satelita dizajnirala je i proizvela tvrtka Thales Alenia Space sa vijekom trajanja od 15 godina. Za lansiranje satelita, tvrtka Arianespace, koristit će veoma pouzdan raketu Soyuz Fregat. Globalstar je, u saradnji s Arianespace, prethodno završio 11 lansiranja koristeći raketu Soyuz, koja je do danas zaslužna za preko 1795 uspješnih lansiranja.

Globalstar je vodeći provider mobilnih satelitskih glasovnih i podatkovnih usluga. Nudi svoje usluge komercijalnim kupcima i rekreativnim potrošačima u više od 120 zemalja širom svijeta.

(media-sat.net)

Nema komentara