Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Lansiranje satelita Amazonas-3 i Azerspace-1 7. februara

Tvrtka Arianespace je utvrdila datum sljedeće misije rakete Ariane 5. Sljedeći let Ariane 5 desit će se 7. februara 2013. kada će raketa iznijeti u orbitu Amazonas-3, satelit španskog operatera Hispasat, i Azerspace-1, prvi azerbejdžanski telekomunikacijski satelit.

Ariane 5 će iznijeti satelite iz svemirskog centra u Koruou, Francuska Gvajana.

Azerspace-1 je izgrađen od strane američke tvrtke Orbital Sciences Corporation na bazi platforme GEO Star-2. Satelit posjeduje 12 Ku-band i 24 C-band transpondera, a osiguravat će komunikacijske usluge u Azerbejdžanu, Centralnoj Aziji, Evropi i Africi sa orbitalne pozicije 46 stepeni istočno. S komercijalnim radom trebao bi početi u martu 2013. Planirani vijek satelita je 15 godina.

Amazonas-3 će raditi na orbitalnoj poziciji 61º W, odakle će pružati televizijske i telefonske usluge u Južnoj Americi, posebno u Brazilu, Evropi i Sjevernoj Africi. Posjeduje 33 Ku, 19 C i 9 Ka transpondera. Izgradila ga je tvrtka Space System Loral.Satelit će omogućiti učenje na daljinu i telemedicinu, kao i pružanje internet usluga u udaljenim područjima gdje stanovništvo nema pristup internetu.

Planirani vijek satelita je oko 15 godina.

(satlaunch.net / media-sat.net)

Nema komentara