Weather (state,county)

Najnovije vijesti

RTV Kosova na srpskom jeziku dobio licencu

Nezavisna komisija za medije na Kosovu donela je jučer odluku o licenciranju srpskog TV kanala Radio-televizije Kosova, RTK2. Konkursi su otvoreni.

U obrazloženju odluke se, između ostalog, navodi da je RTK2 "obezbijedio dovoljno informacija o programskoj šemi, organizacionoj strukturi, profesionalnom i upravljačkom nivou rukovodstva provajdera programskih usluga".

Komisija je ocijenila da je RTK2 ispunio sve kriterijume za dobijanje licence za emitovanje.

Obzirom da Kosovo ne posjeduje zemaljsku frekvenciju emitovanja, RTK2 će pružati kablovske usluge.

Radio-televizija Kosova je saopštila da je pored licenciranja, u toku nekoliko procesa koji će voditi ka početku rada RTK2, a to su kadrovska rješenja i tehničko opremanje.

Raspisan je konkurs za više radnih mjesta, što će omogućiti početnu proizvodnju programa, dok se uporedo sa tim radi na studijskom opremanju i nabavci tehnike.

RTK podsjeća da Zakon o javnom servisu Kosova predviđa da se iz godišnjeg budžeta RTK-a, koji se finansira iz budžeta Kosova, izdvaja 10 odsto sredstava za RTK2.

Protiv ovakvog "nesamostalnog" rješenja kanala na srpskom jeziku izjasnili su se svojevremeno svi kosovski mediji koji rade na srpskom jeziku.

(Mondo / media-sat.net)

 

Nema komentara