Weather (state,county)

Najnovije vijesti

RTVTK u ovoj godini planira izlazak na satelit

Televizijski program RTVTK u ovoj bi godini mogao startati i na satelitu. To je u jučerašnjoj emisiji Dnevnik izjavio direktor RTVTK, Adem Azapagić.

"Osnovni cilj je stabilizacija RTVTK u finansijskom smislu, razvoj programskih sadržaja i kadrova". - rekao je Azapagić. Najavljen je nastavak saradnje s turskom upravom za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA u smislu poboljšanja tehničke opremljenosti televizije i realizacija projekta izlaska na satelit. "Taj projekat očekujemo da realizujemo u ovoj godini. Mi očekujemo pozitivan odgovor od TIKA-e. Oni su nam najavili da su spremni da s nama ulaze u takve aranžmane."

Inače RTVTK je u septembru prošle godine, među prvim televizijam u BiH, okončala proces digitalizacije. Projekat digitalnog opremanja studija i režije Radio-televizije Tuzlanskog kantona, jedan je od četiri projekta koje je podržala Republika Turska, posredstvom svoje organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA

Nabavkom dijela nove opreme 2008. godine u potpunosti je digitaliziran proces snimanja i pripremanja audio i video materijala za emitovanje, a 15. septembra 2012. taj proces je okončan instaliranjem nove digitalne studijsko-režijske opreme, čime je Radio-televizija Tuzlanskog kantona, dvije godine prije zadatog roka, završila proces digitalizacije.

U projekat je uloženo oko pet stotina hiljada konvertibilnih maraka, a dvije stotine hiljada maraka za nabavku studijsko-režijske opreme, donirala je TIKA.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona osnovana je 20. februara 1993. godine i danas ima 100 uposlenih i višemilionski auditorij, vlastitu zgradu i prostor za rad, repetitore i odašiljače zemaljskog signala, koji pokriva cijelo područje sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Televizija Tuzlanskog kantona prisutna je u mrežama većine kablovskih operatera u BiH i susjednim zemaljama. Kroz IPTV-servise dostupna je skoro u svim krajevima BiH. Program TVTK gleda se u Americi, Kanadi i zemljama Zapadne Evrope putem interneta i IPTV-servisa Bosna TV.

(media-sat.net)

 

Nema komentara