Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Amos-4 dopremljen na kosmodrom Bajkonur

Na aerodrom Jubilee, u subotu popodne, dostavljen je izraelski telekomunikacijski satelit Amos-4, saopštio je za "Interfax - Kazahstan" izvor na kosmodromu Bajkonur.

"Nakon pregleda tereta od strane granične službe Kazahstana kontejner sa satelitom i pratećom opremom ukrcan je na prevoznu platformu", - rekao je sagovornik agencije. Teret će biti dostavljen na zonu 31 kosmodroma, gdje će satelit biti pripremljen za lansiranje, zakazano za 1. septembar. Satelit će u orbitu biti otpremljen uz pomoć rakete Zenit-3SLB.

AMOS - Afričko - mediteranski orbitalni sistem (Afro-Mediterranean Orbital System) je serija izraelskih komunikacijskih satelita kojima upravlja tvrtka Spacecom. Sateliti Amos 1 - Amos 4 izgradila je izraelska tvrtka Israeli Aerospace Industries (IAI).

Amos-4 će imati veliki broj Ka i Ku-band transpondera, a radit će na orbitalnoj poziciji 65 °E odakle će pružati cijeli niz satelitskih usluga za Rusiju, Bliski Istok i druge regije. Satelit će biti izgrađen na bazi platforme AMOS-HP s planiranim vijekom oko 12 godina.

media-sat.net prema materijalu preuzetom sa www.telesat-news.net

Nema komentara