Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Rusija poništila DTT tender

Ruska Federalna antimonopolska kancelarija (FAS) blokirala je DTT tender koji je raspisala ruska državna televizija RTRS.

Prema navodima dnevnika Vedomosti blokada je posljedica uloženih žalbi na tender od strane italijanskih kompanija System Engineering Solutions i Screen Service Broadcasting Technologies, koje sarađuju sa ruskim kompanijama NTC (Kosmos) i SFK Sistema.

Sumnja se da je RTRS počinio nepravilnosti u vrednovanju, poređenju i izboru pobjednika tendera - riječ je o kompaniji TD Communications Engineering. Međutim, ono što dodatno opterećuje i ovako već otežane okolnosti jeste činjenica da FAS do sad nije iznio nikakve detalje koji bi dodatno rasvijetlili uzroke poništavanja tendera.

Sam tender je raspisan početkom maja, a bio je usko vezan za izgradnju, isporuku i puštanje u rad 4.956 predajnika koji su predviđeni da distribuiraju signal drugog multipleksa. Iako je kompanija TD Communications Engineering dostavila najvišu ponudu (14,58 milijardi rubalja, odnosno 339,5 miliona eura), prilikom izbora pobjednika tendera nije bio uzet u obzir niz faktora kao što su iskustvo i niz usluga koje bi pobjednik na tenderu mogao ili morao da ponudi gledaocima.

U ovom trenutku nejasno je koliko će ovo poništavanje tendera odložiti početak rada drugog multipleksa, kao i tranziciju na digitalno emitovanje u Ruskoj Federaciji.

(rts.rs)

Nema komentara