Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Lansiranje Arsat-2 u 2015.

Argentinsko Ministarstvo za savezno uređenje, javne investicije i usluge objavilo je da će na satelitu Arsat-2 obavljati tehnička testiranja u avgustu ove godine, a da lansiranje očekuje do sredine 2015. godine.

Arsat-2, mase 2900 kg, bit će smješten na poziciji 81 st. zapadno pomoću rakete Arinae 5 ili Soyuz, lansirane iz Guiana Space centra, evropske svemirske luke u Francuskoj Gvajani. Arsat-2 će biti opremljen sa 26 Ku-band i 10 C-band transpondera. To će ponuditi široku paletu telekomunikacija, prijenosa podataka, interneta i televizijskih usluga, prvenstveno u SAD, Kanadi i Argentini. Satelit je izgradila argentinska tvrtka INVAP, sa tvrtkama Astrium i Thales Alenia Space. Planirani vijek satelita je 15 godina.

Prisjetimo se da će prvi argentinski satelit Arsat-1 biti lansiran u septembru ove godine, a radit će na orbitalnoj poziciji 71,8 st. zapadno odakle će nuditi širok spektar telekomunikacijskih usluga, kao što su televizija, telefonija i internet za Argentinu, Čile, Urugvaj, Paragvaj i Boliviju.

(media-sat.net)

Nema komentara