Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Španija: 4K DTT pilot projekat

Španski emiter TVE pokrenuo je pilot projekat emitovanja kanala u UltraHD rezoluciji preko DTT mreže korišćenjem najnovije tehnologije.

Na ovaj način FTA DTT mreža ostaje konkurentna ostalim platformama.

Testiranje je obuhvatalo čitav proces proizvodnje u 4K rezoluciji, od snimanja i pripreme programa za emitovanje do prijema.

Projekat je obuhvatio emitovanja dokumentarnog programa u UltraHD rezoluciji pod nazivom La Pasión del Prado koji je rađen u koprodukciji TVE, Hispasat i Abertis-a. Za komprimovanje ovog dokumentarca korišćen je visoko efikasni standard za video kodiranje (HEVC). Emitovanje je vršeno preko DTT mreže korišćenjem DVB-T2 standarda. Prijem kanala nije zahtijevao posebnu antenu, ali ovaj dokumentarni film je mogao da se gledao samo na 4K TV prijemnicima.

Abertis, SAPEC, Hispasat, Sony, LG, Panasonic, Samsung i Madridski univerzitet su direktno bili uključeni u proces kodifikacije i radiodifuzije.

Tokom prezentacije, predstavnici svake od kompanija objašnjavale su nove standarde (HEBC, DVB-T2) i UltraHD emitovanja, kao i uređaje za prijem.

U TVE navode da će nastaviti sa uvođenjem novih tehnologija na DTT platformi tako da se poboljša kvalitet bez povećanja potrebe za kapacitetima za emitovanje.

Izvor: rts.rs

Nema komentara