Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Vijek trajanja satelita Azerspace-1 produžen do 17 godina

Vijek trajanja u orbiti prvog azerbejdžanskog telekomunikacijskog satelita "Azerspace/Africasat-1a" produžen je do 17 godina, prenosi Trend pozivajući se na saopštenje tvrtke Azerkosmos objavljenom u petak. Ranije je proizvođač satelita američka tvrtka "Orbital Sciences Corp." navela u dokumentima, koji sadrže tehničke parametre satelita, da je njegov životni vijek u orbiti predviđen na 15 godina. Zahvaljujući uspješnom lansiranju i efikasnom upravljanju satelitom u prethodne dvije godine, planirani period rada povećan je na 16,7 godina, navodi se u saopštenju.

Lansiranje satelita "Azerspace/Africasat-1a" uspješno je realizirano u februaru 2013. godine uz pomoć rakete Ariane 5 ECA. Trenutno, satelitom upravljaju stručnjaci Azerkosmosa iz glavnog i rezervnih centara za kontrolu.

Korisna nosivost satelita sastoji se od 36 transpondera (24 C-band i 12 Ku-band transpondera). Frekvencijski pojas svakog transpondera je 36MHz. Satelit je težak oko 3275 kg.

"Azerspace/Africasat-1a" pruža komunikacijske usluge na području Evrope, Kavkaza, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Afrike.

Nema komentara