Weather (state,county)

Najnovije vijesti

16E: HRT pokrenuo testove novog kanala HTV 5Hrvatska radiotelevizija (HRT) pokrenula je test kanal novog Petog programa HTV 5. Test kanal je dostupan putem satelita Eutelsat 16A u paketu OiV Zagreb u nekodiranom obliku. Za sada se na ekranu može vidjeti samo test zvuk i slika na kojoj piše HR-HRTV ZGRB.

Zvaničan start novog kanala planiran je za početak januara 2018. godine, a biće isključivo namijenjen Hrvatima koji žive izvan matične države (media-sat.net).
Novi televizijski program trebao bi biti emitiran na satelitskoj i internetskoj platformi, a u opisu programa ističu se emisije i vijesti vlastite produkcije iz drugih televizijskih programskih kanala.

Planirana je i posebna emisija za Hrvate izvan Hrvatske koja će, kako se navodi, ”obrađivati toj ciljanoj publici posebno zanimljive teme iz njihova života te vijesti na stranim jezicima (engleski, španjolski, njemački)”.
Ovisno o mogućnostima HRT-a, u posebnim terminima trebale bi se ”emitirati i promotivno-dokumentarne emisije na stranim jezicima radi promicanja hrvatskih kulturnih i turističkih vrijednosti za međunarodnu javnost”.

Prema planiranom, udio HRT-ove produkcije u tom programu bit će 70 posto, a HRT-HTV5 emitirat će 24 sata dnevno. U sadržaju televizijskog kanala za dijasporu predviđeno je minimalno 25 posto informativnog programa, po deset posto igranog, obrazovno i znanstvenog, glazbenog i programa znanosti i kulture. Predviđen je i minimalni udjel od 7 posto zabavnog programa, religijski program sveden je na 0,5 posto, a udjeli sportskog, promotivnog i ostalih sadržaja još nisu definirani.

HRT-HTV5 pokreće se, kako ističu na javnoj radioteleviziji, na temelju Ugovora HRT-a i Vlade RH potpisanog krajem rujna i kojim se utvrđuju javna misija i programske obveze javnoga medijskog servisa te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje i koji će vrijediti od 1. siječnja 2018. do kraja 2022.”Međunarodni televizijski programski kanal strukturiran je šire od zakonske obaveze informiranja pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te, osim informativnih, obuhvaća obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje”, ističe se u ugovoru.

Tehnički parametri na satelitu:
• Eutelsat 16A (16E), freq. 10,720 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

Autor: media-sat.net

 

Nema komentara