Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Kraj podrške za image. Šta to znači?

 

Magija multimedijalnih set top boxova baziranih na Linux operativnom sistemu sa E2 (Enigma2) je u tome što je u prijemnik moguće instalirati sistem (image) različitih kreatora. Sa razvojem hardvera (kao i emitovanja), poboljšan je i obnovljen image za prijemnike.

Sloboda, prilagodljivost. Ovako se lako mogu okarakterisati set top box-ovi sa E2 sistemom. Image za ove uređaje razvijaju timovi programera. Među najpopularnijim danas je OpenPLi image i, prije svega, OpenATV, koji se može pohvaliti najvećom podrškom za marke i modele multimedijalnih prijemnika. Ne možemo zaboraviti image pod imenom VTi, koji je razvijen spceijalno za set top boxove Vu+.

Image od gore navedenih (kao i drugih timova) ima osnovnu uobičajenu oznaku XY(.Z), gdje X označava glavnu razvojnu verziju slike, Y subverziju, a bilo koji Z označava moguće djelomične (manje) promjene koju donosi novi image. Određena verzija Imagea može se naći na stranicama razvojnih timova s ​​različitim datumima objavljivanja. Postepeno se data verzija imagea proširuje i poboljšava. On također sadrži ispravke za sve pronađene i prijavljene greške.

Trenutno (u vrijeme objavljivanja članka) VTi verzija 15.0.01, OpenPLi verzija 8.3 i OpenATV 7.1 (beta 7.2 za testiranje) bili su dostupni za Vu+ prijemnike.


▲ Slika - OpenPLi 8.3 ekran za pokretanje. Fotografija ilustracije (foto: OpenPLi tim)

Sa dolaskom nove verzije imagea, prije ili kasnije podrška za stariju verziju imagea će biti ukinuta. Na primjer, OpenATV razvojni tim je najavio da će prekinuti podršku za verziju 7.0 do 31.12.2022. Korisnicima preporučuje verziju 7.1, za koju je sada dostupna timska podrška, a beta verzija 7.2 je namijenjena za testiranje, a ne za opću upotrebu. Prethodna velika verzija 6 (posljednje izdanje verzija 6.4) OpenATV tima je prekinula podršku 18. novembra 2022.

OpenATV 6.4 je i danas vrlo popularan - sistem u ovoj verziji je otklonjen, stabilan i svi najčešće korišteni dodaci (ekstenzije) su funkcionalni. Sa dolaskom OpenATV 7, programski jezik Python je nadograđen na noviju verziju. Nažalost, neki dodaci još nisu otklonjeni s novim imageima (u Pythonu).

Ažuriranja i sigurnosne zakrpe više nisu dostupne za OpenATV 6.4 (isto će važiti i za OpenATV 7.0 počevši od Nove godine). Ovo može donijeti sigurnosni rizik u vidu mogućeg hakovanja sistema i kontrole prijemnika od strane hakera. S druge strane, moguće je koristiti prijemnik čak i sa starim imageom. Ali nikakva poboljšanja, novosti o softveru i ažuriranja neće biti dostupna.

Slično opisanom OpenATV-u, podrška radi i za image drugih programera.

Izvor: parabola.cz

Nema komentara