Breaking News
recent

Hellas Sat ostaje na poziciji 39E još 20 godina

Grčki Hellas Sat obezbijedio je prava na dodatnih 20 godina korištenja orbitalne pozicije 39 stepeni istočno, nakon dogovora s vladom Kipra.

Hellas Sat Consortium Ltd. iz Atine, rekao je da je finaliziran dogovor s Kiprom 2. jula na ceremoniji u Nikoziji. Osim što je obezbijeđeno mjesto za eventualnog nasljednika satelita Hellas Sat 2 koji trenutno djeluje na poziciji 39 st. istočno, sporazum će "omogućiti tvrtki da proširi svoje komercijalne operacije sa dodatnim satelitskim uslugama kroz aktivaciju dodatnog spektra.", rečeno je u izjavi Hellas Sat-a, 3. jula 2012. godine.

Grčki telekomunikacijski operater OTE, koja je vlasnik satelitskog operatera, davno je rekao da će Hellas Sat biti otvoren za prodaju. Među potencijalnim kupcima je satelitski operater SES iz Luksemburga, koji je indicirao da bi dodavanje Hellas Sat-a i njegovog orbitalnog slota stabilne građe imalo smisla - ako je cijena razumna.

Hellas Sat 2 je pokrenut u maju 2003. godine. On posjeduje 30 Ku-band transpondera i osam rezervnih transpondera, a od 31. decembra 96% je rezervisano. Satelit je ostvario prihod od 32,8 miliona eura u 2011. godini, 8,9% više u donosu na prethodnu godinu.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.