Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Lansiranje satelita Eutelsat 70B u decembru

Tvrtka Sea Launch dobila je vozilo Zenit-2S i gornju fazu Block-DM-SL, koji će se koristiti pri lansiranju satelita Eutelsat 70B. Lansiranje ovog satelita je zakazano za decembar ove godine.

Eutelsat 70B (staro ime Eutelsat W5A ) služit će na poziciji 70,5°E, posjedovat će 48 Ku-band transpondera, a zamijenit će postojeći satelit Eutelsat 70A i pružiće duplo više kapaciteta. Satelit će se koristiti za širok raspon profesionalnih usluga - kao što su državne službe, širokopojasni internet, GSM backhaul i video aplikacije u Evropi, Africi, srednjoj Aziji i jugoistočnoj Aziji. Satelit na platormi E3000 osigurat će tvrtka Astrium.

 

Inače, trenutno aktivni satelit na 70,5 stepeni istočno, Eutelsat 70A, je trpio brojne probleme još od početka njegove izrade. Naime, tokom testiranja istog, fabriku u kojoj se nalazi zahvatio je požar. Kasnije je ustanovljeno da je uzrok požara bilo vlakno od ugljenika koje se pregrijalo kada su antene okrenute ka njemu I uključena puna snaga. 2007. satelit je počeo iz neobjašnjivih razloga da zanosi ka zapadu po stopi od 0,004 stepeni na dan. Konačno, u julu 2008. su trajno izgubljena 4 a kasnije I peti od 24 transpondera koliko je satelit prvobitno imao.

 

Izvor: satlaunch.net / media-sat.net

Nema komentara