Breaking News
recent

Skandinavija: Satelitski operateri vode utrku

Na skandinavskom tržištu satelitske televizije raste konkurencija između dva glavna igrača - Canal Digital (Norwegian Telenor) i Viasat (Kinnevik).

Servis Canal Digital pokrenut je davne 1997. godine, i od početka je zamišljen kao digitalni servis. Kinnevik upravlja analognim uslugama od 1980., a počeo je nuditi digitalne usluge od 2000. godine.

Danas, Viasat i Canal Digital nude usluge korisnicima na teritoriji Danske, Švedske, Finske i Norveške. Budući da su na tom tržištu samo dvije satelitske tvrtke, napetost između njih je prilično visoka, situacija u nekim skandinavskim domaćinstvima je apsurdna: jedna kuća priključi oba servisa i time ima pristup maksimalnom broju kanala.

 

Viasat ne isporučuje svoje kanale tvrtki Canal Digital (TV3, TV3+, ZTV, TV1000 i dr.). Canal Digital, nasuprot tome, ima ekskluzivna prava za emitiranje kanala SBS Broadcasting, Discovery, TV2 Denmark i Eurosport, što je godinama bila situacija i sa švedskim kanalima SVT i TV4.

Konkurencija između Viasat-a i Canal Digital-a je krenula u "drugi krug". Prije nekog vremena, Canal Digital je objavio plan pokretanja hibridnog satelita i OTT-servisa na bazi rješenja NDS. Provedba ove odluke će značiti prelazak platforme Canal Digital na koncepciju multiscreen, što će omogućiti pretplatnicima pristup sadržajima kako iz domova, tako i na putu.

Viasat, istovremeno, nastavlja "gurati" svoj glavni adut - dostupnost ekskluzivnog sadržaja. Od četvrtog kvartala 2012. godine Viasat pokreće 11 dodatnih HD kanala i 4 game catch-up kanala. U principu, na skandinavskom tržištu, ponuda Viasat-a će se sastojati od 40 HD kanala i 36 drugih kanala - kako iz domaće tako i iz strane produkcije.

Također, najavljeno je da će High TV 3D biti dostupan u satelitskoj platformi Viasat od 13. avgusta 2012. Osim krute fiksacije na 3D-sadržaje, kanal nudi i niz programa o načinu života i zabavi, egzotičnim večerama, tračevima i reality showe.

Izvor: telesat-news.net

Nema komentara:

Pokreće Blogger.