Breaking News
recent

Intelsat 23 uspješno lansiran

Intelsat S.A., vodeći svjetski provider satelitskih usluga, objavio je danas da je International Launch Services (ILS) raketa Proton uspješno iznijela satelit Intelsat 23 s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Uz očekivani životni vijek od preko 18 godina, Intelsat 23 će pružati poboljšane kapacitete za preduzeća, naftu i gas, kao i podatkovne mrežne aplikacije. Satelit će generirati korisnu snagu od 4,8 kW, a posjeduje 15 Ku-band i 24 C-band transpondera.Zamjenom satelita Intelsat 707 na poziciji 307° E, satelit će pružati C-band usluge za kupce u Americi, Evropi i Africi, kao i Ku-band usluge za Južnu Ameriku.
"Intelsat 23 će osvježiti satelitski kapacitet u 4 kontinenta, nudeći kritične usluge za vodeće svjetske komunikacijske providere," rekao je izvršni direktor Intelsata David McGlade. “Ovo lansiranje nastavlja zamjenu naše trenutne flote i proširenje kampanje, čiji je završetak zakazan za početak 2013. godine."

Raketu Proton Breeze M izgradila je tvrtka Khrunichev State Research and Space Production Center u Moskvi, jedan od stupova u zrakoplovnoj industriji i većinski vlasnik ILS. Proton je do sad imao 380 misija, od svog prvog leta 1965. Današnje lansiranje, bilo je šesto po redu u ovoj godini za Proton. Lansiranje satelita Intelsat 23 bilo je posljednje lansiranje Intelsata u 2012. godini. Sljedeće lansiranje ja zakazano za prvi kvartal 2013. kada će u orbitu odletjeti Intelsat 27.

(media-sat.net)

Nema komentara:

Pokreće Blogger.