Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Intelsat 23 uspješno lansiran

Intelsat S.A., vodeći svjetski provider satelitskih usluga, objavio je danas da je International Launch Services (ILS) raketa Proton uspješno iznijela satelit Intelsat 23 s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Uz očekivani životni vijek od preko 18 godina, Intelsat 23 će pružati poboljšane kapacitete za preduzeća, naftu i gas, kao i podatkovne mrežne aplikacije. Satelit će generirati korisnu snagu od 4,8 kW, a posjeduje 15 Ku-band i 24 C-band transpondera.Zamjenom satelita Intelsat 707 na poziciji 307° E, satelit će pružati C-band usluge za kupce u Americi, Evropi i Africi, kao i Ku-band usluge za Južnu Ameriku.
"Intelsat 23 će osvježiti satelitski kapacitet u 4 kontinenta, nudeći kritične usluge za vodeće svjetske komunikacijske providere," rekao je izvršni direktor Intelsata David McGlade. “Ovo lansiranje nastavlja zamjenu naše trenutne flote i proširenje kampanje, čiji je završetak zakazan za početak 2013. godine."

Raketu Proton Breeze M izgradila je tvrtka Khrunichev State Research and Space Production Center u Moskvi, jedan od stupova u zrakoplovnoj industriji i većinski vlasnik ILS. Proton je do sad imao 380 misija, od svog prvog leta 1965. Današnje lansiranje, bilo je šesto po redu u ovoj godini za Proton. Lansiranje satelita Intelsat 23 bilo je posljednje lansiranje Intelsata u 2012. godini. Sljedeće lansiranje ja zakazano za prvi kvartal 2013. kada će u orbitu odletjeti Intelsat 27.

(media-sat.net)

Nema komentara