Breaking News
recent

Eutelsat 21B i Star One C3 uspješno lansirani

Danas je raketa Ariane 5, u svojoj 66. misiji, uspješno iznijela u kosmos telekomunikacijske satelite Eutelsat 21B i Star One C3. Sateliti su lansirani s kosmodroma Kourou u Francuskoj Gvajani u 22:05 sati po srednjeevropskom vremenu. Misija je trajala 33 minute.

Eutelsat 21B će raditi na poziciji 21.5° E, gdje će ponuditi znatno veći kapacitet za podatke, profesionalne video i vladine usluge u odnosu na Eutelsat 21A širom Evrope, Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i Centralne Azije. Opremljen je sa 40 Ku-band

transpondera. Eutelsat 21B je 26. satelit koji je lansirala Arianespace za telekomunikacijskog operatera Eutelsat, dok je Star One C3 deveti satelit brazilske platforme za Arianespace.

{youtube}R_rV4E9nYJQ{/youtube}

Star One C3 će pokrivati Miami i cijelu Južnu Ameriku - uključujući andske zemalje Boliviju, Peru, Ekvador, Kolumbiju i Venezuelu - omogućujući njegovom brazilskom operateru Star One da proširi kapacitet i pokrivenost za TV, podatke i za govorne prijenosne usluge. Satelit je izgradila tvrtka Orbital Sciences Corporation, a ima 28 C-band i 16 Ku-band transpondera. Radit će na poziciji 75º W gdje će zamijeniti postojeći satelit Brasilsat B3.

(media-sat.net)

Nema komentara:

Pokreće Blogger.