Weather (state,county)

Najnovije vijesti

BiH odustala od Eurosonga

Poslovodni odbor Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) donio je službenu odluku da ne učestvuje sa pjesmom predstavnicom BiH u Eurosong takmičenju 2013. godine koje će biti održano u švedskom Malmou.

BHRT je početkom mjeseca decembra uputio preliminarnu prijavu za Eurosong 2013. godine sa zadrškom da će do 15. ovog mjeseca saopštiti i službenu odluku.

Uloženi su dodatni, maksimalni napori da se osiguraju uslovi za pripremu i realizaciju ovog važnog ali i istovremeno kompleksnog i zahtjevnog projekta, budžet, finansijska konstrukcija i jednako tako se istraživao sveukupni društveni ambijent u BiH i regionu koji evidentno je još uvijek u ekonomskoj kriziji i recesiji.

Nažalost, svi pokazatelji su bili u prilog odluci da se za Eurosong 2013. godinu odustane od aktivnog sudjelovanja, zbog sveukupnog ambijenta i za 2013. godinu neizvjesne projekcije stanja na tržištu u BiH.

I pored činjenice da Bosna i Hercegovina kroz JRT shemu bivše Jugoslavije, te kao samostalna država učestvuje na Eurosong takmičenju od 1961. godine, da je zabilježila i izuzetne uspjehe, posebice sa predstavnicima "Hari Mata Hari" (3. mjesto) i Dino Merlin (6. i 7. mjesto), u donošenju službene odluke o odustajanju od zvaničnog takmičenja za Eurosong 2013. godine morali su se uvažiti realni finansijski pokazatelji i sveukupni ambijent u BiH.

BHRT, punopravna članica EBU-a, iako naredne godine ne participira u Eurosong takmičenju osiguraće za sve poklonike Eurovizije, u programima BHT1 i BHradija1, prijenose polufinalnih i finalne večeri.

(BHRT / media-sat.net)

Nema komentara