Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Prvi signali satelita Yamal 402 na poziciji 55E

Ruski satelitski operater GSS (Gazprom Space Systems) započeo je tehničke testove na novom telekomunikacijskom satelitu Yamal 402, koji se već nekoliko dana nalazi na svojoj ciljnoj poziciji 55 st. istočno.

Jučer je registrovan prvi testni signal na frekvenciji 10,885 GHz, pol. V a 12,620 GHz, pol. V. Yamal 402 je lansiran uz pomoć rakete Proton sa startnim blokom Breeze M, 8. decembra 2012. godine. Start nije bio u potupnosti ispravan. Blok Breeze M se od satelita odvojio 4 minute ranije, nego što je bilo planirano što je onemogućilo završnicu uvođenja kosmičkog aparata na planiranu poziciju na orbiti. Stručnjaci iz tvrtke Thales Alenia Space sproveli su nekoliko manevara i motor satelita preselili na planiranu orbitalnu poziciju. Tokom te akcije potrošeno je više goriva, što je skratilo očekivani vijek satelita, sa 15 na 12 godina.

Yamal 402 će biti zanimljiv satelit za gledatelje u srednjoj Evropi. Posjeduje 46 Ku-band transpondera, a pružat će usluge u Rusiji, zemljama CIS-a, Evropi, na Bliskom Istoku i u Africi.

Izvor: parabola.cz

Nema komentara