Weather (state,county)

Najnovije vijesti

U Škripcu: "Nove godine" iz 1983.

Na pragu je Nova godina - 2013. i pjevaju se novogodišnje pjesme. Prije tačno 30 godina, tada popularna rock grupa na ovim prostorima U Škripcu snimila je pjesmu pod imenom Nove godine. Pa red je da se prisjetimo ove grupe i pogledamo spot.

U Škripcu je bivša jugoslavenska rock grupa iz Beograda, osnovana 1980. od strane tri školska druga Zoran "Vule" Vulović (klavijature), Milan "Delča" Delčić (vokal i gitara) i Aleksandar "Vasa" Vasiljević (gitara). Grupa je u početku nosila ime Prolog Za Veliki Haos, a zatim Furije Furiozno Furaju.

Prvi snimci, pjesme "Proleće" i "Pamflex dom" objavljeni su na albumu "ARA" (Jugoton 1981.) koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

Tokom 1981. godine intenzivno sviraju, pretežno u beogradskim i zagrebačkim klubovima i brzo stiču naklonost publike. Debi LP "Godine ljubavi" snimaju bez Lukića koji je u JNA, a njega u studiju zamjenjuje Zdenko Kolar basista Idola. Na koncertima bas gitaru svira Dejan Grujić (ex Braća). Tokom rada na ploči formiraju tim saradnika koji će se pojavljivati i na njihovim kasnijim izdanjima: Saša Habić, producent, te Slobodan Šajin i Moma Rajin, autori omota. Ploča donosi skup tematski različitih pjesama "Hamuamule", "Samuraj", "Kao u boji", "Proleće".

Prelaze u Jugoton i 1983. godine objavljuju album "0 je" koji biva oporezovan kao šund, ali kod publike i kritike odlično prolazi. Ploča biva proglašena najboljom te godine po izboru kritike časopisa "Rock". Na snimanju ploče kao basista i jedan od aranžera učestvuje Slobodan Svrdlan (ex Gordi), a kao gosti Ðorđe Petrović (sintisajzeri), Nenad Jelić (udaraljke) i Jovan Maljoković (saksofon). Sa ploče se izdvajaju pjesme "Beograd spava", "Kockar" i "Siđi do reke". Decembra 1983. za novogodišnje praznike, tempiraju mini LP "Nove godine" za koji je omot uradio Mirko llić. U grupu se vraća Aleksandar Lukić i tokom 1984. godine redovno sviraju, najčešće u Hrvatskoj, a tokom leta nastupaju na radnim akcijama širom Jugoslavije. Sljedećim albumom "Budimo zajedno" 1985. godine prave zaokret prema žanru koji je u to vreme nazivan "nova zabavna muzika". Pored novih pjesama, na ploči se našao ponovni snimak pesme "Hamuamule". Tim albumom nisu ponovili prethodne uspjehe i grupa se razilazi.

Delčić je 1984. godine diplomirao dramaturgiju i posvećuje se pisanju za pozorište. Luka i Vaša u studiju rade kao snimatelji i producenti. Njih dvojica sa Milošem Obrenovićem i klavijaturistom Aleksandrom Ralevim 1986. godine formiraju grupu Košava i objavljuju album "Crveno vino" (Jugoton 1986). Luka i Vaša su autori materijala, a deo tekstova su napisali Milan Delčić i Vida Crnčević. Po povratku iz vojske, Vule planira da osnuje grupu Bang Bang u kojoj je trebalo i da peva. Ipak, u kombinaciju ulazi i Delčić i odlučuju se da 1986. godine opet krenu pod imenom U škripcu. Prve snimke rade sa beogradsko-zagrebačkom muzičkom postavom: Davor Vidiš, bubnjevi, Dario Kumerle, bas i Zdravko Jurković, gitara. Međutim, Delča odlazi u JNA, a Vule novu postavu sastavlja od muzičara: Aco Tabaš vokal, Dejan Skopelja Škopi, bas (ex Kanibal Fru Fru, Belo belo). Zoran Veljković, gitara i Marko Milivojević, bubnjevi (ex Morbidi i mnoći). LP "U škripcu" objavljuju 1987. godine i on ostaje zapamćen po pesmi "Vreme je za nas" Obnovljena grupa ne postiže uspjeh i postupno se gasi.

U to vrijeme, Delčić pristupa realizaciji solo ploče koju je trebalo da producira Mato Došen. Ipak, ploču nikada nije uradio, a U škripcu se ponovo okupljaju 1989. godine u postavi Delča, Vule, Luka, Vaša, Škopi i bubnjar Ratko Ljubičić (ex Disciplina kičme). LP "Izgleda da mi smo sami" objavljuju 1990. a sljedeće godine učestvuju na retrospektivnoj večeri Beogradskog proljeća izvodeći obradu pjesme "Stjuardesa" Radoslava Grajića. Pjesma se našla na festivalskoj ploči "Beograde" (PGP RTB 1991.) Sa početkom rata prekidaju redovan rad. Povremeno su se okupljali za veće nastupe (Studentski protest, Gitarijada u Zaječaru) i pripremali novu ploču do čije realizacije nije došlo. Deo tih pjesama kasnije je iskorišćen za album grupe Familija koji su Vaša i Luka formirali sa članovima Vampira i za album "Delča i Sklekovi" (PGP RTS 1994). Tu ploču Delča je snimio sa članovima Sklekova u postavi Jožef Pilasanović (gitara), Nebojša Zulfikarpašić (gitara), Predrag Milanović (bas) i Ratko Ljubičić (bubnjevi). Pored Delčinih, na ploči su i Vuletove pjesme, kao i verzija "Da da dirlada da" po staroj obradi Ðorđa Marjanovića. Na sljedećoj ploči "S jezikom u usta" (ITMM 1997.) Delča je poduzeo putovanje u različite žanrove od tehno, funk zvuka do klasičnih pop pjesama. Tu je obrada "Nove godine", starog hita U škripcu koja je dobila naziv "Volkswagen Blau" i tekst na nečemu što liči na njemački jezik.

Uz muzičku karijeru Delčić se bavio i pisanjem za pozorište. Autor je predstava "Hari ne putuje vozom" (SKC, 1984.), "Kraljevo blago" (Atelje 212,1986.), "Transex hard-core one man show" (Bitef teatar 1992.), "Radmilo Gnusni i Radmila Pogana" (Bitef teatar 1992.), Napisao je i režirao storiju "Lepe, čiste, dobre" u omnibusu "Beogradske priče", a radio je kao dramaturg za TV seriju "Dome, slatki dome". Sa Vladimirom Ðurićem na Art kanalu vodio je emisiju "Kult detektivi", a samostalno noćni program "Kabinet doktora Mrmora".

Dana 24. jula 2011. godine, frontmen grupe Milan Delčić Delča preminuo je u 51. godini u Beogradu poslije višegodišnje borbe sa rakom.

Diskografija

Albumi

"Godine ljubavi" (PGPRTB 1982.)
"Oje" (Jugoton 1983.)
"Nove godine" (Jugoton 1983. mini LP)
"Budimozajedno" (Jugoton 1985.)
"U škripcu" (Jugodisk 1987.)
"Izgleda da mi smo sami" (PGP RTB 1990.)

{youtube}7EsfH1C9aBo{/youtube}

Nema komentara