Breaking News
recent

Arabsat potpisao ugovore za izgradnju satelita Badr-7

Arapski satelitski operater Arabsat potpisao je dva ugovora za izgradnju i lansiranje prvog satelita svoje 6. generacije satelita, čija će ukupna cijena iznositi preko 400 miliona američkih dolara.

Tim povodom je Arabsat juče održao svečanost u Rijadu pod pokroviteljstvom saudijskog ministra za kulturu i informacije Prof. Abdul Aziz Bin Mohey Aldeen Khoga. Svečanosti su prisustvovali i ministar za telekomunikacije i informacione tehnologije Mohamed Gamil Bin Ahmed Molla i francuski ministar za ekonomski oporavak Arnaud Montebourg, kao i predstavnici medija.

Arabsat i konzorcij dviju tvrtki, Astrium i Thales Alenia Space, i tvrtka Arianespace potpisali su dva ugovora za izgradnju i lansiranje satelita Badr-7 (staro ime Arabsat 6B), koji će biti smješten na poziciji 26°E zajedno sa ostalim Arabsat satelitima. Badr-7 će pružati ogromne satelitske kapacitete za emitiranje televizijskih kanala, telekomunikacijske i informacijske razmjene usluga u Ku-bandu i broadband usluge u Ka-bandu. Satelit će izgraditi tvrtka Astrium na bazi visoko pouzdane platforme Eurostar E3000, dok će Thales Alenia Space dizajnirati i izgraditi komunikacijski sadržaj. Tvrtka Arianespace će biti odgovorna za lansiranje satelita. Badr-7 će pokrivati Bliski Istok, Afriku, Aziju i veliki dio Evrope.

Planirani vijek satelita je 15 godina.

(media-sat.net)

Nema komentara:

Pokreće Blogger.