Weather (state,county)

Najnovije vijesti

EADS Astrium će graditi satelit Express-AMU1

Evropska tvrtka EADS Astrium pobijedila je na natječaju RSCC, za izgradnju, snabdijevanje, lansiranje u orbitu, puštanje u rad i podršku satelita Express-AMU1, koji će biti lansiran u 2015. godini. Vrijednost ugovora je 6,23 milijarde rubalja. Ruska tvrtka je donijela odluku, zajedno s tri predstavnika francuskog operatera Eutelsat, koji će iznajmiti kapacitet za taj satelit.

EADS Astrium se obavezuje da će pripremiti letjelicu u narednih 26 mjeseci. Prisjetimo sa da su početkom novembra 2012. godine, RSCC i Eutelsat postigli sporazum za korištenje kapaciteta dva satelita operatera RSCC.

Taj porazum će važiti 15 godina i vrijedi približno 300 miliona eura. Eutelsat će obezbijediti kapacitete satelitima Express-AT2 koji će biti lansiran 2013. na poziciju 140° E i Express-AMU1 koji će biti lansiran 2015. kako bi osigurao nastavak i proširenje kapaciteta Eutelsat 36A na poziciji 36° E.

Express-AMU1 će imati do 70 transpondera,a pružat će usluge u evropskom dijelu Ruske Federacije u Ku- i Ka-bandu. Eutelsat će također osigurati kontinuitet i proširenje usluga na tržištima subsaharske Afrike.

(media-sat.net)

Nema komentara