Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Koliko su zaradili filmovi u protekloj godini?

Uprkos nešto slabijoj zaradi na blagajnama u poređenju sa prošlom godinom, filmska industrija je ostvarila zavidne rezultate i u 2012. godini sa dva ostvarenja koja su čak probila simbolički plafon od milijardu dolara.

Prvi na listi blokbastera u protekloj godini je film "Osvetnici" Džoša Vedona, koji je zaradio 1,5 milijardi dolara, rekord koji je prije toga ostvario "Avatar" 2009. godine.

Film o superherojima - Kris Evans, Kris Hemsvort, Robert Dauni džunior, Mark Rufalo, Džeremi Rener i Skarlet Johanson, nalazi se trenutno na trećem mjestu liste najisplativijih filmova svih vremena.

Odmah iza njega, na drugoj poziciji, je još jedna priča o superheroju. Treći nastavak Betmenove sage, "Uspon mračnog viteza" u režiji Kristofera Nolana, sa Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi, koji je uspio da obori rekord "Mračni vitez" iz 2008, inkasirajući 1,1 milijardu dolara. Film o čovjeku-šišmišu trenutno zauzima sedmo mjesto na ljestvici najisplativijih ostvarenja u istoriji kinematografije.

Na trećem mjestu je "Skajfol", 23. nastavak o špijunu Džejmsu Bondu. Film Sema Mendesa, u kojem Danijel Krejg pozajmljuje lik slavnom tajnom agentu, zaradio je 974,3 miliona dolara i postigao najveći uspjeh od nastanka popularne franšize.

Na četvrtom mjestu je "Ledeno doba 4: Pomjeranje kontinenata" (875,1 milion), na petom "Sumrak saga: Praskozorje 2. dio" (794,8 miliona), na šestom mjestu "Neverovatni Spajdermen" (752,2 miliona), na sedmom "Madagaskar 3: Najtraženiji u Evropi" (742,1 milion), a za njima slijede "Igre gladi" (686,5 miliona), "Ljudi u crnom 3" (624 miliona) i na kraju "Hrabra Merida", sa zaradom od 535,3 miliona dolara.

avaz

Nema komentara