Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Arabsat stekao većinski udio u Hellas Satu

Arapski satelitski operater Arabsat objavio je danas da je potpisao ugovor s grčkim telekomunikacijskim operaterom OTE, za stjecanje 99,05% udjela u Hellas-Sat Consortium Ltd ("Hellas Sat").

Kupoprodajni ugovor potpisan je u vrijednosti od 208 miliona eura, pri čemu 99,05% čini:

* vrijednost firme Hellas Sat, u iznosu od 157 miliona eura, što odgovara sedmerostrukoj vrijednosti EBITDA od Hellas Sata za 2012. godinu, i
* sredstva koja će proslijediti Hellas Sat na dan završetka transakcije procjenjuju se na 53,4 miliona eura.

Hellas Sat isključivo koristi orbitalnu poziciju 39° E i sve vezane radiofrekvencije iz Grčke i Cipra. Tvrtka je operater satelita Hellas Sat 2, jednog od najmoćnijih satelita sa širokom evropskom pokrivenošću. Osim Evrope, satelit Hellas Sat 2 pokriva Bliski Istok i Južnu Afriku i ima portfelj od preko 100 klijenata u 26 država.

Transakcija je sprovedena kroz Arabsat Cyprus Ltd., 100%-tnu podružnicu Arabsata, i očekuje se da će biti dovršena u drugom kvartalu 2013., nakon što sve potrebne procedure budu završene i predmet bude odobren od strane nadležnih tijela.

Khalid A. Balkheyour, predsjednik Arabsata je izjavio: "Ovo je korak koji ocrtava odlučnost Arabsata da nastavi svoj strateški plan za rast svojih resursa u smislu širenja na nove orbitalne pozicije i nova prava na frekvencije, te ulazak na nova tržišta. U 2012. Arabsat je prezentirao svoju viziju da se pomjeri s regionalnog na globalni nivo i tako postane jedan od pet najboljih satelitskih operatera u svijetu do 2020. godine."

(media-sat.net)

Nema komentara