Breaking News
recent

Film "Halimin put" trijumfovao na festivalu u Belgiji

Film "Halimin put" rađen po scenariju Feđe Isovića i u režiji Arsena Antona Ostojića, u produkciji Arkadene Zagreb te koprodukciji FIST-a iz Sarajeva i Radio-televizije Federacije BiH, trijumfovao je na 29. Međunarodnom filmskom festivalu u gradu Monsu u Belgiji, jednom od najznačajnijih filmskih festivala u toj državi, osvojivši ukupno tri nagrade.

"Halimin put" dobio je Grand Prix za najbolji film festivala, glumica Alma Prica osvojila je nagradu za najbolju glumicu, a poseban žiri fondacije Cinefemme iz Brisela je također dodijelio nagradu za najbolji film u programu, saopćeno je iz RTVFBiH.

Ceremoniju dodjele nagrada uvodnim je govorom otvorio belgijski premijer Elio Di Rupo.

Predsjednik glavnog žirija bio je francuski reditelj Pascal Thomas, a predsjednica žirija Cinefemme fondacije francuska glumica Marie Bunel.

Odluka o nagradama dočekana je aplauzom, dok je film popraćen izvrsnim reakcijama i publike i žirija.

"Ovaj veličanstveni ženski film i njegova poetska izvedba, izabran u službenoj konkurenciji među 12 projekata, kazuje univerzalnu priču o pobjedi ljubavi nad besmislenošću rata", navodi se u pojašnjenju nagrade fondacije Cinefemme.

Time je "Halimin put" povećao ukupan broj do sada osvojenih međunarodnih nagrada na šest, sudjeljujući na četiri međunarodna festivala (Cottbus, Kairo, Talin i sada Mons).

Na Filmskom festivalu u Puli prošlog ljeta osvojio je četiri nagrade, uključujući i Nagradu publike s rekordno visokom ocjenom.

Tokom sljedeća dva mjeseca, "Halimin put" će biti prikazan na festivalima u Pragu, Maroku, Clevelandu, Los Angelesu i New Yorku.

klix

Nema komentara:

Pokreće Blogger.