Breaking News
recent

Bitka za "Bitku na Neretvi"

Nakon što su "Jadran film" i reditelj filma Veljko Bulajić saopštili da je "Bitka na Neretvi" hrvatski film, direktor "Filmskog centra Sarajevo" najavio je tužbu zbog nezakonitog prisvajanja filma.

 

Direktor "Filmskog centra Sarajevo" redatelj Adis Bakrač kaže da će tužiti hrvatskog kolegu Veljka Bulajića zbog prisvajanja filma "Bitka na Neretvi" jer, tvrdi, da se radi o filmu čiji je pravni naslednik preduzeće na čijem je čelu.

"Javno preduzeće 'Filmski centar Sarajevo' će tužiti Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma 'Bitka na Neretvi', kao i nezakonite prodaje tog i filma 'Kozara'. Prava su nesporna i pripadaju BiH", rekao je Bakrač sarajevskom "Dnevnom avazu".

Međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora, ali Bakrač kaže da su prava autora uređena zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.

"'Filmski centar Sarajevo' je u protekle dve godine radio na restauraciji tog filma, tako da će gledaoci u BiH i šire biti u prilici da ga vide u potpuno novom izdanju - HD formatu koji odgovara standardima svetske distribucije", istakao je Bakrač i naglasio da je "Bitka na Neretvi" snimljena u produkciji "Bosna filma" iz Sarajeva 1969. godine.

Veljko Bulajić je za "Dnevni avaz" ocenio da se film našao u "međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen".

"Tako da sam kao autor odlučio uz konsultaciju s pravnim službama i sa komisijom UNESCO-a da se ovo delo tretira kao film hrvatske kinematografije", kaže Bulajić, a predsednik Uprave "Jadran filma" Vinko Grubišić tvrdi da njihovi potezi ne znače svojatanje filma.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas. U Jugoslaviji pogledalo ga je više od četiri miliona ljudi, a 350 miliona širom sveta.

{youtube}7jgN6IZl6Dc{/youtube}

(Mondo.rs)

Nema komentara:

Pokreće Blogger.