Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Eurosong: Nova pravila za izbor pobednika

Zbog "komšijskog" glasanja Eurosong je opet uveo nova pravila. Od sada će svaka pesma biti bodovana, a izvođači će zbog izmena podjednako morati da se bore za naklonost i žirija i publike.

 

Do prošle godine, praksa je bila da se na osnovu mišljenja stručnog žirija i glasova publike bodovi dodele samo za deset najboljih pesama, a kompozicija koja bi u zbiru dobila najviše bodova od žirija i od publike na posletku bi uživo u programu dobila 12 poena.

Od ove godine, žiri će na osnovu svog mišljenja rangirati sve pesme od najbolje do najlošije, a ista procedura se ponavlja i za glasove publike. Redna mesta se zatim sabiraju i 12 poena dobija pesma sa najmanjim zbirom.

Matematički uprošćeno bi to izgledalo ovako: Ako jedna pesma dobije 26 poena od žirija (dakle maksimalno), a od publike 1 poen, to je ukupno 27 poena.

Međutim, pesma koja bude i kod publike i kod žirija "osrednje" vrednovana (na 11. ili 13. mestu), ukupno će dobiti više poena (15+15=30), što joj daje šansu da se bolje plasira u konačnom redosledu, navedeno je na zvaničnom sajtu festivala.

Eurosong će biti održan od 14. do 18. maja u švedskom gradu Malme, a boje Srbije brane Moje 3.

mondo

Nema komentara