Breaking News
recent

Holivud izbacuje seks iz filmova

Romantične, provokativne ili opasne, scene seksa su oduvek bile zaštitni znak Holivuda. Izgleda da je došlo vreme da nestanu.

Nekada film nije imao nikakvih šansi za uspjeh ukoliko u njemu nije bilo seksa. Danas filmski magnati smatraju da seks prilično odbija publiku, a eksperti kažu da su intimne ljubavne scene nestale iz filmskih scenarija tokom poslednjih 18 mjeseci.

Ovo se ne dešava samo zbog toga što producenti žele da izbegnu oznaku "samo za odrasle“, već i što sve više žene bira koji će film pogledati u bioskopu sa svojim partnerom.

Među najuspješnijim primerima privlačenja publike seksom je čuvena scena prekrštenih nogu Šeron Stoun u "Niskim strastima“ ali i skoro sve scene u filmu "Devet i po nedelja“ u kojima se pojavila Kim Besinger. Vinsent Bruzes, predsednik filmske divizije i kompanije za marketinško istraživanje, navodi kako su producenti izbacili scene seksa iz scenarija.

"Scene seksa su se pisale, bez obzira na tekst, kako bi začinile film. Danas možete samo dobiti oznaku 'samo za odrasle' i tako izgubiti mlađu publiku. Producenti sada izbacuju takve scene i pre samog snimanja. Pitaju: 'Da li nam je zaista potreban seks? Možemo li umesto toga prostor ispuniti zasljepljujućim specijalnim efektima kako bismo zadržali oznake porodičnog filma“ kaže Bruzes.

Svi ukazuju na to kako su ovogodišnji kandidati za Oskare sadržali dosta nasilja, ali nimalo eksplicitnih scena seksa.

Skoriji filmovi koji su imali scene seksa nisu uspeli da osvoje publiku. Među njima su se našli "The Sessions“ sa Helen Hunt i "The Paperboy“ sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

Filmski producenti su očajni u pokušajima da izbegnu oznaku "samo za odrasle“, budući da mlada publika uglavnom utiče na uspeh filmova na boks ofisu. Trend je povezan sa izveštajem studija Vorner Bros, koji ukazuje na to da žene preko 25 godina uglavnom odlučuju koji će film parovi gledati.

Istraživanje pokazuje i kako procenat filmova sa oznakom "samo za odrasle“ rapidno opada. Samo dva filma koja sadrže seks i golotinju uspeli su prošle godine da dođu do prvih 10 mesta na boks ofisu.

Adrian Lin, koji je režirao "Devet i po nedelja“ i "Fatalnu privlačnost“ tvrdi da ova dva filma uopšte ne bi uspela danas. Iz Holivuda još ukazuju na to kako se ne cene bespotrebne scene seksa, pogotovo u eri kada je pornografija tako dostupna na internetu.

{youtube}__GOOdhL9C4{/youtube}

b92

Nema komentara:

Pokreće Blogger.