Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Digitalna televizija u Istočnoj Evropi

Broj domaćinstava koja primaju signal digitalne TV u Istočnoj Evropi udvostručiće se do 2018. godine, a shodno tome prihodi od Pay TV usluge će se povećati za gotovo trećinu u istom periodu, navodi se u novom istraživanju kompanije Digital TV Research.

 

Ova kompanija iznosi projekciju po kojoj će broj domaćinstava koja primaju digitalni signal dostići 121 milion do 2018, od čega će samo ove godine 13 miliona novih domova primati digitalni signal.

Takođe, u istom vremenskom okviru, Pay TV prihodi porašće za 31 odsto. U vezi s ovim skokom posebno mjesto pripada Ruskoj Federaciji koja planira da inkasira čak 2,2 milijarde američkih dolara prihoda. Nasuprot njoj, Mađarska, Crna Gora, Poljska, Slovačka i Slovenija će po svemu sudeći ostati u stagnaciji, odnosno, ostvariće skoro istu visinu prihoda kao i prethodne godine.

Satelitska platforma takođe bi trebala da doživi svoju ekspanziju sa najvišom tačkom u 2017. godini, što znači da bi uspjela da potisne kablovsku platformu koja trenutno generiše najviše prihoda od Pay TV usluge. Kada je riječ o prihodima IPTV-a, oni će se više nego udvostručiti između 2012. i 2018, navodi se u izvještaju.

Glavni analitičar Sajmon Marej skrenuo je pažnju da nedovoljna ažurnost u isključivanju analognog TV signala ide u korist Pay TV operaterima u regionu Istočne Evrope. "Spora implementacija prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje favorizuje Pay TV operatore, što im daje više vremena za proširenje pretplatničke baze na njihove Pay TV usluge prije nego što bude uspostavljena free-to-air DTT platforma", rekao je Marej.

(RTS)

Nema komentara