Breaking News
recent

SES 6 dopremljen u Bajkonur

Novi telekomunikacijski satelit SES 6 dopremljen je do kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Satelit je na rasporedu za lansiranje 3. juna 2013. godine u 11:18 sati po srednjeevropskom vremenu.

SES 6 je izgradila EADS Astrium iz Tuluza, na bazi platforme Eurostar E3000. Opremljen je sa 43 C-band i 48 Ku-band transpondera. To će omogućiti isporuku sljedeće generacije televizijskih usluga, uključujući HD video distribuciju i mobilne usluge, sa pozicije 40.5° W i pokrivajući Sjevernu Ameriku, Južnu Ameriku, Evropu i Atlantski ocean.

Martin Halliwell, šef tehnološkog odjela tvrtke SES, izjavio je: " SES 6 će zamijeniti postojeći satelit NSS-806 na poziciji 40.5° W i omogućiti značajno proširenje kapaciteta na strateškom smopu za Ameriku. Proširenje Ku-band kapaciteta omogućit će održavanje DHT platformi, VSAT usluga i vladinih digitalnih programa u Južnoj Americi. C-band kapacitet će dodati inkrementalni kapacitet za proširenje programske ponude i kablovske televizije. Zahvaljujemo tvrtki Astrium za isporuku letjelice i radujemo se uspješnom lansiranju sa raketom ILS Proton".

SES 6 će imati startnu masu oko 6100 kg, a raspod krila 40 m. Planirani vijek satelita je 15 godina.

SES 6 će biti šesti Eurostar satelit u SES-ovoj floti, nakon uspješnog lansiranja Astre 2F u septembru prošle godine. Još tri Eurostar E3000s za SES nalaze se trenutno u završnoj fazi integracije i testiranja u objektima tvrtke Astrium.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.