Weather (state,county)

Najnovije vijesti

TV RTK2 počinje sa radom 3. juna

Drugi televizijski kanal, javnog servisa Radio televizije Kosova, u ponedeljak 3. maja, počinje sa emitovanjem programa na srpskom jeziku. Za početak je predviđeno 6 sati programa, dok je u planu da se do jeseni program proširi.

Generalni direktor RTK-a Mentor Šalja ističe da je početak emitovanja RTK 2, koji je uglavnom na srpskom jeziku, korak ka stavarnju platforme RTK-a sa novim kanalima.

“Kanal 2 je od posebne važnosti zato što je njegova publika uglavnom iz srpske zajednice, koja do sada nije imala svoj javni informativni prozor, osim nekih privatnih kanala. Program koji će se emitovati na ovom kanalu biće u kompletu u službi srpske zajednice”, kaže Šalja.
On ističe da je namera da program bude što više apolitičan i da se pozabavi problemima u svakodnevnmom životu ljudi.

Direktor RTK 2 Žarko Joksimović nam je potvrdio da je sve spremno za početak emitovanja programa. “Krećemo u večernjim satima oko 18 sati, centralna emisija će biti u 19 sati, imaćemo neke debate, imaćemo dokumentarne programe, imaćemo emisije sa terena i to je za početak”, kaže Joksimović.
Joksimović napominje da će od septembra krenuti i istraživački serijali, dokumentarni programi na razne teme, kao i emisije o očuvanju identiteta, kulture i jezika zajednica, koje žive na Kosovu.

“Ne treba zaboraviti činjenicu da ovo nije samo srpska televizija ili kako u zakonu stoji Televizija RTK2, program na srpskom jeziku. Ova televizija će emitovati i program na bosanskom, turskom i romskom jeziku”, kaže Joksimović. On ističe dobru saradnju sa prvim kanalom RTK-a u svakom pogledu i očekuje da će oba programa funkcionisati kao jedna kuća.

Novinarka RTK2, Milica Živić iz Gračanice kaže da je za nju veliki izazov da radi kao novinar: “Ovo je za mene jedno veliko iskustvo, zato što sam po profesiji psiholog i tako da mi je novinarstvo veliki izazov zato što je komunikacija sa ljudima u novinarstvu, kao i u psihologiji, najbitnija”, kaže Živić. Ona ističe da su utisci o novom kolektivu jako pozitivni i da do sada nije bilo nikakvih problema.

Stručno osoblje RTK2 je tokom maja meseca bilo na obuci kako bi što spremnije dočekalo početak emitovanja programa. Ekipu čini 50- tak zaposlenih, među kojima je desetak novinara, nekoliko urednika, snimatelji, montažeri i ostalo osoblje.

rtklive

Nema komentara