Breaking News
recent

Lansiranje Astre 2E pod upitnikom

Lansiranja rakete Proton biće nastavljena nakon što se urade detaljne provjere, izjavio je za Itar-Tass ekspert u raketno-kosmičkoj industriji.

"Sada se dovodi u pitanje i lansiranje evropskog satelita Astra 2E s raketom Proton, koje je zakazano za 15. septembar, kako je navedeno i na sajtu tvrtke International Launch Services /ILS/", - rekao je on.

"Prvo je nužno provesti temeljitu analizu, kako bi spriječili slična dešavanja u budućnosti, provjeriti da li su sve upute provedene, i tek onda nastaviti raditi s raketom", - dodao je ekspert.

S druge strane, na sajtu tvrtke ILS se kaže:"Mi veoma cijenimo vrijeme, trud i sudjelovanje naših kupaca, osiguravajućih tvrtki i tehničkih eksperata koji su sudjelovali u radu interne komisije ILS o analizi havarije. Budući da je naš cilj bio nastaviti koristiti raketu Proton za lansiranje, naši eksperti su radili kako bi bili sigurni da je učinjena temeljita provjera. Zahvaljujemo svim našim klijentima na na podršci", rekao je potpredsjednik tvrtke ILS za programiranje i finansiranje John Palm.

"Članovi naše interne komisije u potpunosti se slažu s mišljenjem ruskih stručnjaka za analizu havarije rakete-nosača Proton, koja se desila 2. jula 2013. godine", rekao je on.

 

media-sat.net prema materijalu preuzetom sa www.telesat-news.net

Nema komentara:

Pokreće Blogger.