Weather (state,county)

Najnovije vijesti

RTV od septembra prestaje s emitiranjem programa?

Radio televizija Vojvodine (RTV) u nedjelju 1. septembra 2013. prestaje da emituje program, zbog finansijskih problema, saznaje list Danas.

Prema izvoru Danasa iz ove medijske kuće, na programu RTV ostaće samo informativni program, dok će svi ostali projekti biti ukinuti, odnosno neće se više proizvoditi program. Kako objašnjava, situacija u RTV je dramatična, jer nema novca ni za plate, honorare, ali ni za putne troškove, čak ni za benzin za odlazak na snimanje.

Kako objašnjava isti izvor, RTV je dužna zaposlenima tri plate, dok je dug prema dobavljačima dostigao fantastičnih osam milion eura. U dug spadaju neplaćeni računi za struju, vodu, zakup prostorija, ugovore za filmove…

Dodatni problem za vlasti u Srbiji predstavlja i veliko nezadovoljstvo zvaničnog Brisela, odnosno institucija Evropske unije koje se bave slobodom medija. Zabrinutost EU se prevashodno odnosi na to što će biti ukinuti svi programi na jezicima manjina, kojih ima 10. Brisel naročito „žulja” to što je RTV televizija veoma važna za jednu multietničku sredinu kakva je Vojvodina.

Dodatno uznemirenje institucija EU izaziva i najava ukidanja TV pretplate i prelaska javnih servisa – Radio-televizije Srbije i RTV na državni budžet, čemu se EU oštro protivi. Istovremeno, juče je održan sastanak potpredsjednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića i savjetnika za medije Evropske komisije u Srbiji Aleksandra Đorđevića. Grujić je istakao da je uz nedostatak sredstava za finansiranje, gorući problem pokrajinskog javnog servisa to što od 1999. godine ova televizija nema svoj radni prostor, saopšteno je iz pokrajinske vlade. On je dodao da Vlada Vojvodine po zakonu ne može finansijski da pomogne Radio-televiziji Vojvodine, osim kroz projektno finansiranje za arhiviranja TV građe i predstojeće digitalizacije.

Grujić i Đorđević složili su se da javni servisi moraju da opstanu, iako je trenutna situacija veoma teška, zbog nedostataka sredstava za plate i za svakodnevni rad, navodi se u saopštenju. Dodaje se i da je ocijenjeno da prelazak na budžetsko finansiranje tokom naredne dvije godine nije trajno rješenje, te da se zato kroz zakonske regulative mora definisati njihov dalji opstanak, kao i rješenje i za rad lokalnih medija kojih u Vojvodini ima u svakoj od 45 opština.

RTV1 emitira i putem satelita Intelsat 10-02 (0.8°W) u paketu Digi TV, i na satelitu Hellas Sat 2 (39°E) u paketu Polaris Media.

Nema komentara