Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Astra 5B i Amazonas 4A će biti lansirani 6. decembra


Tvrtka Arianespace odredila je još jedan datum lansiranja rakete Ariane 5 ECA. Dana 6. decembra 2013. godine u kosmos će iznijeti telekomunikacijske satelite Astra 5B i Amazonas 4A.

Prvi će služiti satelitskom operateru SES, a drugi Hispasatu.

Astra 5B će raditi na orbitalnoj poziciji 31,5E, gdje će zamijeniti postojeći stari satelit Astra 1G. Astra 5B će nositi 40 transpondera u Ku-bandu (širine 33 MHz) i 3 transpondera u Ka-bandu. Satelit će pokrivati Evropu, Rusiju i zemlje CIS-a.
Satelit će pružati izvrsnu pokrivenost u širokom snopu. Za prijem će biti potrebna antena s minimalnim promjerom i do 60 ili 70 cm. Osim širokog (widebeam) snopa, Astra 5B će također pokrivati i istočni snop, koji se odnosi na Rusiju, Baltik i Tursku.

Novi Hispasat-ov satelit Amazonas 4A biće lociran na orbitalnoj poziciji 61º W. Satelit će imati 24 Ku-band transpondera i biće težak oko tri tone. Uz vijek trajanja od 15 godina, Amazonas 4A će poboljšati Hispasat-ov prostorni kapacitet u Južnoj Americi omogućujući zadovoljenje rastuće potražnje za satelitskim kapacitetom, uglavnom za satelitske platforme u Južnoj Americi. Očekuje se da će potražnja još više porasti u narednim godinama zbog velikih sportskih događaja koji će se održati u Brazilu, Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. i Olimpijada 2016.

Izvor: parabola.cz

 

 

Nema komentara