Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Posljednje pripreme za lansiranje satelita Amazonas 4A

Proces izgradnje Hispasat-ovog telekomunikacijskog satelita Amazonas 4A, čije je lansiranje zakazano za decembar ove godine, ušao je u finalnu fazu u objektu tvrtke Orbital Sciences Corporation u Virdžiniji.

U rekordnom roku, za samo 18 mjeseci jedanaesti Hispasat-ov satelit Amazonas 4A gotovo je u potunosti završen.

Satelit je trenutno u završnoj testnoj fazi, tokom koje se podvrgava ekstremnim uvjetima koji bi mogli biti u kosmosu, a s ciljem utvrđivanja činjenice da će ispravno raditi u geostacionarnoj orbiti na udaljenosti od 36 000 km od Zemlje. Kada faza testiranja bude završena, Amazonas 4A će biti prebačen u Francusku Gvajanu do svog lansiranja koje bi se trebalo desiti sredinom decembra uz pomoć rakete Ariane 5 ECA.

Izgrađen od strane Orbital Sciences Corporation na bazi platforme GEOStar 2.4, novi Hispasat-ov satelit biće lociran na orbitalnoj poziciji 61º W. Satelit Amazonas 4A će imati 24 Ku-band transpondera i biće težak oko tri tone. Uz vijek trajanja od 15 godina, Amazonas 4A će poboljšati Hispasat-ov prostorni kapacitet u Južnoj Americi omogućujući zadovoljenje rastuće potražnje za satelitskim kapacitetom, uglavnom za satelitske platforme u Južnoj Americi. Očekuje se da će potražnja još više porasti u narednim godinama zbog velikih sportskih događaja koji će se održati u Brazilu, Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. i Olimpijada 2016.

(media-sat.net)

Nema komentara