Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Uspješno lansiran DubaiSat 2

Institucija za unapređivanje nauke i tehnologije UAE (EIAST) objavila je danas da je uspješno u orbitu lansiran satelit DubaiSat 2.

Satelit je lansiran danas u 11:10 sati prema lokalnom vremenu iz lansirne baze Yasny u Rusiji, uz pomoć ruske rakete Dnepr, a u kooperaciji sa Ruskom internacionalnom svemirskom kompanijom Kozmotras.

Tim od 32 inžinjera je radio na dizajnu, izgradnji i lansiranju satelita, uključujući 16 inžinjera iz UAE koji su nadgledali lansiranje do posljednjeg momenta. To je elektro-optički posmatrački satelit Zemlje.

"DubaiSat 2 može snimiti slike u rasponu od jednog metra u odnosu na 2,5 metara koje može snimiti DubaiSat 1. Raspon aplikacija se razlikuje i na 600 kilometara od Zemlje, a DubaiSat2 je 80 kilometara bliže Zemlji od svog prethodnika,", rekao je Amer Al Sayegh, direktor Space Systems Development Department u kompaniji EIAST, otkrivajući detalje novog satelita koji teži 300 kg.

Novi satelit je opremljen inovativnom tehnologijom za poboljšanje manevarskih sposobnosti i povećat će svoju agilnost za 300 posto u odnosu na Dubai Sat 1.

Nema komentara