Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Bajkonur - najtraženiji kosmodrom na svijetu

Bajkonur je još jednom potvrdio zvanje najtraženijeg kosmodroma na svijetu. U 2013. godini sa startnih platformi prvog i najvećeg kosmodroma na svijetu izvršena su 23 lansiranja satelita.

Na drugom mjestu je baza Američkog ratnog zrakoplovstva u Cape Canaveralu.

Kosmodrom Bajkonur je izgrađen na teritoriji Kazahstana još u vrijeme SSSR-a, a sjedište poligona je osnovano 1955. godine. Upravo ovdje je započelo "kosmičko doba", odavde su lansirani prvi vještački sateliti i u kosmos se prvi put uputio čovjek, Jurij Gagarin. Osim toga, to je i najveći kosmodrom na svijetu sa površinom od preko 6700 kvadratnih kilometara.

Tokom posljednjih godina on je stalno potvrđivao status najkorištenijeg kosmodroma na svijetu, naglašava akademik Ruske akademije za kosmonautiku Ciolovski - Aleksandar Železnjakov: "Prošle godine s kosmodroma Bajkonur ostvareno je 23 lansiranja kosmičkih nosača, uključujući i jedan koji je završio havarijom. Odmah iza njega nalazi se američki kosmodrom Cape Canaveral, gdje je realizirano 10 lansiranja. Slijede kosmodrom Kourou u Južnoj Americi, kineski kosmodrom Jiukuan i ruski Pleseck, sa po sedam lansiranja. Na ostale otpada mnogo manje. Ukupno je bilo 82 lansiranja, odnosno procenat korištenja Bajkonura je 28%".

 

Od 1994. godine Bajkonur iznajmljuje Rusija, koja ovdje obavlja veći dio svojih lansiranja, preko 70%. To što Rusija daje prednost Bajkonuru ispred najsjevernijeg kosmodroma na svijetu Plesecka, uzrokovano je povoljnim geografskim položajem, smatra glavni urednik časopisa "Novosti iz kosmonautike", Igor Marinin:

"Prije svega, on je lociran bliže ekvatoru, što znači da svaka raketa ima veliki kapacitet opterećenja kroz korištenje brzine rotacije Zemlje. Zato je raketu zgodnije lansirati s Bajkonura, nego s Plesecka."

U narednoj deceniji Bajkonur će možda izgubiti prednost, jer Rusija planira da dio lansiranja prebaci na kosmodrom Pleseck, koji se nalazi u Arhangelskoj oblasti. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća upravo on je bio svjetski lider. Osim toga, trenutno je u punom jeku izgradnja kosmodroma "Vastočni" u Amurskoj oblasti. Planirano je da prva bespilotna letjelica tu bude lansirana već ove godine, a 2018. započet će lansiranje programa letova s posadom. U narednih 20 godina Rusija će prenijeti ogroman dio svih lansiranja (oko 90 %) na te kosmodrome, ali pri tome neće odustati od Bajkonura, naglašava Aleksandar Železnjakov:

"Dok ne bude izgrađena infrastruktura na Vastočnom proći će nekoliko godina. Dok se tamo ne pojave nove startne platforme, i dalje ćemo koristiti Bajkonur. Trenutno se govori o njegovom korištenju do 2040-2050. godine".

Zbog toga će u neposrednoj budućnosti, prema prognozama stručnjaka, kosmodrom Bajkonur ostati svjetski lider. Ove godine je planirano 26 lansiranja raketa Sojuz, Proton-M, Zenit i Strijela.

media-sat.net prema materijalu preuzetom sa sajta Vostok

Nema komentara