Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Satelit Astra 2E u komercijalnoj upotrebi

Luksemburški satelitski operater SES objavio je da će njegov satelit Astra 2E na poziciji 28.2/28.5 E biti u komercijalnoj upotrebi počevši od 1. februara 2014. godine.

Satelit je lansiran uz pomoć rakete Proton s kosmodroma Bajkonur 30. septembra 2013. godine. Opsežni testovi u robiti potvrdili su da je satelit u potpunosti operativan i spreman za upotrebu.

Astra 2E je sada angažiran na konačnoj destinaciji u orbitalnoj putanji 28.2/28.5 E, gdje je ko-pozicioniran sa satelitima Astra 2A, Astra 2F i Astra 1N. U narednim sedmicama, paketi kanala BSkyB, Channel4, ITV i BBC će na toj destinaciji biti prebačeni na novi satelit kako bi imali bolju pokrivenost nad Britanskim ostrvima.

Satelit je izgradila francuska tvrtka Astrium na bazi visoko pouzdane platforme Eurostar E3000. Satelit nosi 60 Ku-band transpondera, uključujući 12 inkrementalnih transpondera za pružanje usluga izvan Evrope, kao i 4 Ka-band transpondera. To će omogućiti isporuku televizijskih usluga i broadband usluge u Evropi, Bliskom Istoku i Africi.

Nema komentara