Breaking News
recent

Od 1. juna kreće emitiranje HRT 2 u HD rezoluciji

Od 1. juna 2014. Hrvatska radiotelevizija započinje sa eksperimentalnim emitiranjem u HD (high definition) rezoluciji na posebnom kanalu HRT 2 HD kao uvod u prijenos Svjetskog nogometnog prvenstva.

Drugi program HRT-a tako će već desetak dana prije početka Svjetskog prvenstva biti dostupan u HD rezoluciji, koja će pak do svog punog izražaja doći za vrijeme prijenosa utakmica uživo.

Naime, programski sadržaji na HRT 2 koji nisu utakmice uživo bit će konvertirani iz sadašnje SD (standard definition) rezolucije u HD rezoluciju, čime će gledatelji imati jasniju i kvalitetniju sliku na svojim malim ekranima.

Poseban kanal nosit će oznaku „HRT 2 HD", a gledateljima će biti dostupan na zemaljskoj (DVB-T) platformi u digitalnom multipleksu B, u kojoj se inače nalaze kanali HRT 3 i HRT 4.

HRT 2 i HRT 2 HD su kanali koji će imati isti sadržaj, a razlika će biti u rezoluciji, dakle nije riječ o novome tv kanalu već eksperimentalnome emitiranju u HD rezoluciji.

Kanal HRT 2 HD noviji TV prijemnici pronaći će sami kada bude pokrenut, a u slučaju poteškoća potrebno je odabrati opciju search te ručno pokrenuti pretragu kanala.

Planirano trajanje eksperimentalnog emitiranja je od 1. juna do 15. jula. Za praćenje HRT 2 HD kanala potrebno je imati HDTV televizor s ugrađenim DVB-T prijemnikom i MPEG-4 dekoderom. Za one koji posjeduju HDTV televizor bez ugrađenog MPEG-4 dekodera potreban je vanjski digitalni zemaljski DVB-T prijemnik s ugrađenim MPEG-4 dekoderom.

Televizija visoke razlučivosti (HD) nudi znatno bolji doživljaj gledanja od slike standardne rezolucije (SD). Slika u HD-u tako ima 1920 (širina) x 1080 pixela (visina) , dok SD ima 720 x 576. HD zbog toga nudi daleko veću kvalitetu slike u odnosu na onu standardne rezolucije.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.