Weather (state,county)

Najnovije vijesti

BBC osniva kanal na ruskom jeziku

Britanska radio-TV mreža BBC saopštila je u ponedeljak da osniva TV-kanal na ruskom jeziku radi promovisanja ”demokratije i slobode” i odgovora na oštre mere Kremlja protiv domaćih medija.

Britanski javni servis će koristiti i internet platforme poput Jutjuba i stavljati nove programe na raspolaganje koji će biti emitovani na TV-kanalima u zemljama u ruskom susedstvu.

“Planirano širenje je reakcija na agresivniju medijsku strategiju ruskog predsednika Vladimira Putina”, izjavio je Ričard Sambruk, nekada urednik redakcije vesti iz sveta u BBC, a danas profesor novinarstva na Univerzitetu u Kardifu.

“Sve je više onih koji misle da Zapad mora da učini više u smislu delovanja protiv ruske propagande.”

Uvođenje novog kanala na ruskom jeziku usledilo je devet meseci nakon što je nemačkom međunarodnom javnom servisu “Dojče vele” stavljeno na raspolaganje 3,5 miliona evra za dodatne ruske sadržaje i proširio postojaće programe i internet sadržaje na ruskom i ukrajinskom jeziku.

“Cilj nam je pružimo precizne i pouzdane informacije Rusima i Ukrajincima”, rekao je Ingo Mantojfel, glavni i odgovorni urednik servisa na ruskom jeziku mreže “Dojče vele”. Prema njegovim rečima, onlajn sadržaji na ruskom jeziku privlače tri miliona posetilaca mesečno, a u krizi taj broj može i da se utrostruči.

Polovina pratilaca sadržaja mreže “Dojče vele” nalazi se u Rusiji, dok drugu polovinu čine rusofoni u Baltičkim zemljama, zemljama Istočne Evrope, Izraelu i Nemačkoj.

Bivši zamenik poljskog ministra inostranih poslova Ježi Pomjanovski, međutim, kaže da bez obzira na zasluge “Dojče velea”, i BBC-jevo izveštavanje o aktuelnim temama, ovi servisi gube bitku za gledaoce koji govore ruski jezik.

“Njihova sposobnost da dopru do publike u regionu kreće se između dva i tri odsto, ili manje”, rekao je Pomjanovski, koji je danas izvršni direktor neprofitne organizacije “European Endowment for Democracy”, sa sedištem u Briselu, koju finansira EU i koja se nalazi na čelu inicijative za kontraofanzivu protiv ruske propagande.

“Međunarodne radio-TV mreže ne nude sadržaje koji su dovoljno atraktivni toj publici”, kaže on. Publika traži sapunske opere koje odražavaju njihovu realnost; traže tok-šou emisije, rijaliti emisije koji se baziraju na drugačijim emocijama”, objašnjava Pomjanovski.

Pomjanovski će se u u četvrtak sastati sa zvaničnicima iz EU i drugim zemljama finajsijerima u Varšavi sa kojima će razgovarati o primeni preporuka iz studije izvodljivosti.

blic

Nema komentara