Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Svjetski dan nauke proslavite uz Discovery Science i You Tube Vlogere

Discovery Science, jedina globalna televizijska mreža u potpunosti posvećena nauci i znatiželjnim umovima, ponovno pruža potporu proslavi Svjetskog dana nauke, godišnjoj inicijativi UNESCO-a koja se obilježava 10. novembra s ciljem podizanja globalne svijesti o nauci. U sklopu proslave Svjetskog dana nauke 2015. na području centralne i istočne Europe, Bliskog Istoka i Afrike (CEEMEA) Discovery će se udružiti s popularnim YouTube vlogerima koji se bave naukom, inženjeringom i video igrama. Zvijezde YouTubea Shed Science, Colin Furzeo i Harryj Wroetoshaw će provesti niz zabavnih interaktivnih eksperimenata i dokazati kako je nauka prisutna u svakodnevnom životu.

Colin Furze će demonstrirati znanstveni način kako najbrže pripremiti šoljicu čaja, izazivajući sebe samog da pokuša zakuhati vodu za samo 50 sekundi, te na taj način oboriti prosječno vrijeme vrenja čajnika od 1 minute i 19 sekundi i vlastiti rekord vrenja čajnika uz pomoć jet-pogona, a koji je iznosio 1 minutu i 11 sekundi. Colin će raditi s čajnikom s posebnim uloškom od aluminija u prahu i željeznog oksida. Jednom kada se napuni vodom i počne proces grijanja, gledatelji će imati prilike vidjeti ovaj jedinstveni način zagrijavanja vode - no hoće li on oboriti rekord i ući u historiju?

Ovi jedinstveni pokusi mogu se pogledati na Discovery Science EMEA Facebook i YouTube stranicama YourDiscoveryScience, uz poziv svim ljubiteljima nauke da prijave vlastite naučne eksperimente na Discovery Science konkurs, pružajući jednom sretnom gledatelju priliku da osvoji hoverboard. Konkurs je otvoren do kraja novembra i promovirat će se uz hashtag #JoinOurExperiment.
Colin Furze, YouTube vlogger i britanski izumitelj je izjavio: "Discovery Science ponovno slavi Svjetski dan nauke, a ove godine ću gledateljima iz svoje radionice u vrtu pokazati neke životne trikove i zanimljive eksperimente povezane s inženjeringom – kao na primjer kako pripremiti šoljicu čaja ispod 60 sekundi! Nadam se da ću oduševiti i potaknuti gledatelje da se uključe u kampanju uz hashtage #JoinOurExperiment i na taj način dokazati kako je znanost dostupna svima i svugdje. "

Unai Iparragirre, Passion Brands direktor, Discovery Networks CEEMEA dodao je: "Prošle godine smo se pridružili UNESCO-u u obilježavanju Svjetskog dana nauke po prvi puta i ta je inicijativa bila vrlo dobro primljena od strane naših gledatelja, digitalnih obožavatelja i partnera, stoga nismo morali razmišljati dvaput o tome hoćemo li istu stvar učiniti i ove godine. Bit Discovery Sciencea je slaviti nauku kao dio našeg svakodnevnog života i približavati je našim gledateljima, a posebno na Svjetski dan nauke. Stoga bismo željeli da nam se naši gledatelji i sljedbenici pridruže u najvećoj naučnoj proslavi godine".

Posebni programi

Za početak, u sedmici prije Svjetskog dana nauke Discovery Science je emitirao tematske maratone od najboljih sadržaja iz ključnih programskih žanrova: Nauka o hrani; Nauka uma i tijela; Pop nauka; Neobjašnjivo; Činjenice vs fikcija; Ekstremno vrijeme; Svemir i Jesmo li sami?.

Na Svjetski dan nauke u utorak, 10. novembra gledatelji će moći pratiti najbolje programe iz svih žanrova uz dvije premijere:

You Can’t Lick Your Elbow (Ne možete polizati svoj lakat) – Uz voditelja emisije NFL zvijezdu Tonyja Gonzaleza, ova emisija pokazuje koliko ljudsko tijelo može biti fascinantno, ali ponekad čak i ne. Emisija prati teme poput hoda po vatri, koordiniranja i izoštravanja osjetila, preživljavanja opasnih situacija i općenito otkriva kako tijelo reagira u određenim situacijama. Ovo je detaljni obilazak najvećeg čuda života.

What Could Possible Go Wrong (Šta bi moglo poći po zlu) - U svakoj epizodi Kevin i Grant pregledavaju snimke velikih planova koji nisu dobro završili. Prvo će analizirati video iz svakog mogućeg kuta, a zatim slijedi eksperimentisanje u njihovoj strogo čuvanoj laboratoriji. Šta je potrebno promijeniti kako bi ovoga puta uspješno izveli planirani eksperiment? Šta bi moglo poći po zlu?

 

Svjetski dan nauke
Svjetski dan nauke (za mir i razvoj) obilježava se 10. novembra kako bi se podigla svijest o dobrobiti koju nauka predstavlja za svijet. Nakon Svjetske konferencije o nauci 2001., UNESCO je proglasio Svjetski dan nauke na svojoj generalnoj skupštini. Prvi Svjetski dan nauke obilježen je 2002. i od tada se 10. novembra slavi svake godine.

Nema komentara