Weather (state,county)

Najnovije vijesti

Prvi programi testiraju na satelitu Bulgariasat 1



Na novom bugarskom telekomunikacijskom satelitu Bulgariasat 1 (1,9E) pojavili su se prvi televizijski kanali. Za testnu distribuciju televizijskih i radio stanica koristi se frekvencija 12,380 GHz. Na toj frekvenciji se trenutno nalaze FTA kanali Ekids, Evrokom i Magic TV te radio stanice Radio Payner, NRJ, Darik Radio, BG Radio, Tangra MegaRock i Radio 1 Rock.
U istom DVB-S2 multipleksu nalaze se i pay-TV kanali - Arena Sport 1-5, Arena Sport BiH, RTS 1/2, H2, Prva, RTV Novi Pazar, TV B92, Happy TV, AXN Adria, Minimax, City TV, MGM, Filmbox, Cinema Plus, Comedy Central, Bulharia 24, Discovery Serbia, National Geographic, RTV 1, RTV Novi Pazar, Belleamie TV, OBN i SES Kanal. Stanice su kodirane u sistemu Bulcrypt, a kanali Arena Sport i u sistemu Director.

Svi kanali su namijenjeni za srbijansku platformu Polaris Media. Do sada su ti programi distribuirani putem satelita Hellas Sat 2/3 na poziciji 39°E (media-sat.net). U planu je selidba platforme Bulsatcom na novu poziciju 1,9°E, gdje će sve usluge pružati Bulgariasat 1.
Tehnički parametri - Polaris Media i Bulsatcom:

• Bulgariasat 1 (1,9E), freq. 12,380 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK

Bulgariasat 1 je prvi bugarski telekomunikacijski satelit koji će omogućiti emitiranje, telekomunikacije, korporativne i vladine usluge i aplikacije u jugoistočnoj Evropi i drugim dijelovima Evrope. Satelit je opremljen s ukupno 32 transpondera u Ku-bandu.
Bulgariasat 1 je izgrađen na bazi platforme SSL 1300. Očekivani vijek satelita je 20 godina.

prijevod: media-sat.net
Izvor: parabola.cz

Nema komentara