Breaking News
recent

Sporna odluka RAK-a može ugroziti cijeli proces digitalizacije, na potezu Vlada RS

Proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini ponovo se našao u problemu, a ako je suditi prema mišljenju ekspertnog tima Javnih RTV servisa, ovoga puta ga je uzrokovao RAK, odnosno Vijeće Regulatorne agencije za komunikaciju.

U pismu Ministarstvu komunikacija i prometa BiH koje prilažemo u tekstu, ekspertni tim Javnih RTV servisa iznosi niz razloga koji, prema njihovom mišljenju, ništavnim čine posljednje bitne odluke Vijeća RAK-a.

“Pravilo i odluka koje je donijelo Vijeće RAK-a, a koji je u tehničkom mandatu već godinu i pol, nisu trebali biti doneseni. Mi sa tri javna servisa u augustu prošle godine smo uputili primjedbe na dato Pravilo, a niti jedna nije uzeta u obzir. To je pravilo u suprotnosti sa Strategijom o digitalizaciji koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, u suprotnosti sa Odlukom o izmjeni i dopuni strategije i u suprotnosti sa Odlukom RAK-a o dodjeli MUX-a”, rekao je za Klix.ba Zdravko Šavija, rukovodilac ekspertnog tipa Javnih RTV servisa.

MUX je uređaj koji pakuje više TV programa u jedan transportni stream. MUX A emituje osam programa, B emituje 16 programa i u njega se ulazi u drugoj fazi Stradegije digitalizacije. Kako nam kaže Šivaja, prema odluci Vijeća ministara BiH i tenderska dokumentacija trenutno se prilagođava drugoj ili B fazi. Svi bi privatni i komercijalni programi mogli da uđu u MUX A i B.

“Izmjena i dopuna strategije iz 2016. godine podrazumijeva da se MUX A i B dodjeljuje i javnim i komercijalnim stanicama. A ovim pravilom RAK-a dodjeljuje se MUX C i sada su tu tri MUX-a. Mi smo samo jednu fazu završili i sada ulazimo u drugu fazu. Ova tri MUX-a ne mogu biti popunjeni jer u BiH postoje tri javna servisa i 40-ak privatnih stanica. I sada smo u situaciji da u A i B imamo tri javna servisa, a u C pet komercijalnih kanala koji imaju nacionalnu frekvenciju. Također, MUX C se ne može aktivirati prije završetka analognog emitovanja, a toga nema dok servisi ne završe digitalizaciju. Zato je ovo dovođenje u zabludu pravnih lica koji će konkurisati na neki javni poziv. Ne može se raditi protiv odluka Vijeća ministara i ne može Vijeće RAK-a biti iznad njih”, objašnjava Šavija.

Javni RTV servisi traže da se proces nastavi, da se okončaju druga i treća faza. Također, kaže Šivaja, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH vodi posao za MUX A i B, i tako nema smisla da RAK vodi MUX C.

Problem mi mogao da se osjeti po entitetskoj liniji jer u četvrtak zasjeda Vlada Republike Srspke koja će odlučivati o Odluci Vijeća RAK-a.

“Ne može se nekim pravilom donijeti dokument kojim se vrši raspodjela državnog dobra! Mi iz javnih servisa ne želimo da učestvujemo u tome. Ovaj će problem biti na sjednici Vlade Republike Srpske. Ne može sebi niko uzeti za pravo da 49 posto pokrivenosti države frekvencijama, odnosno ono šta se odnosni na RS, dijeli po svom nahođenju. Ja ne mogu prejudicirati šta će Vlada zaključiti, ali mislim da će Vlada donijeti odluke u cilju zaštite frekventnog spektra. Digitalizacija je sada u jako lošoj situaciji”, zaključio je Šivaja.

Izvor: Klix.ba

Nema komentara:

Pokreće Blogger.