Weather (state,county)

Najnovije vijesti

"Zlatna groznica" na RTS-u

Povodom 130 godina od rođenja jedne od najvažnijih ličnosti u filmskoj industriji, RTS će emitovati ciklus filmova Čarlija Čaplina. U utorak, 16. aprila na dan kada je 1889. godine u Londonu rođen jedan od najvećih komičara svih vremena, RTS će na Drugom programu emitovati film „Zlatna groznica“ (The Gold Rush, 1925), iz 1925. godine.

Skitnica putuje na Aljasku kako bi učestvovao u potrazi za zlatom. Nakon što ga je zadesilo nevreme, završava u zabačenoj kolibi s tragačem i beguncem. Ipak, konačno stiže u gradić pun tragača za zlatom i odmah se daje u traganje. Nakon što je prihvatio posao nadgledanja kolibe još jednog tragača, zaljubljuje se u usamljenu devojku iz saluna za koju greškom pomisli da se i ona zaljubila u njega. Ubrzo susreće tragača kojeg je upoznao ranije, a koji je zadobio amneziju pa mu Skitnica mora pomoći da pronađe svoju parcelu.

Jedna od najslavnijih scena je ona u kojoj Skitnica, koji umire od gladi, namerava pojesti svoju čizmu; druga prikazuje trošnu kolibu kako se njiše na rubu litice, pre nego što njeni stanari (uključujući Čaplina) uspevaju da se izvuku.

Možda i najslavnija scena iz filma je ona u kojoj Skitnica svojim imaginarnim gostima pokazuje ples dva komada hleba nabodenih na viljuške.


Uloge: Čarli Čaplin, Mak Svejn, Tom Mari...

Režija: Čarli Čaplin

Nema komentara