Weather (state,county)

Najnovije vijesti

United Group otkupila Vivacom

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Europi, vlasnik Telemach-a, N1, Nove BH i SBB-a, postigla je dogovor o kupovini Vivacom-a, najvećeg operatera u Bugarskoj.

Ova akvizicija je druga po redu od marta 2019. godine, kada je investicioni fond BC Partners, sa sjedištem u Njujorku i Londonu, kupio United Grupu u jednoj od najvećih transakcija ikad u ovom regionu. Akvizicija će ubrzati rast United Grupe, proširiti njenu geografsku prisutnost i potvrditi njen položaj regionalnog lidera u ovoj industriji. United Grupa već posluje u šest zemalja regiona.
Vivacom pruža usluge preko 1.8 miliona korisnika. Prva je telekomunikacijska kompanija u Bugarskoj, koja danas pruža napredne servise kao što su optički internet, mobilna telefonija i digitalna televizija privatnim i poslovnim korisnicima.

Očekuje se da će transakcija biti okončana u drugom kvartalu 2020. godine, nakon dobivanja dozvole od antimonopolske komisije. Sama kupovina biće realizovana kroz kredit i sopstvena sredstva.
Viktorija Boklag, CEO United Grupe, izjavila je:“Vivacom je kompanija koju predvodi jak menadžment, odlično posluje i vrlo sam uzbuđena što imamo mogućnost da njihovo poslovanje još više ojačamo. Bugarska je privlačno tržište, a ova akvizicija će nam omogućiti da još više diverzifikujemo svoje poslovanje. United Grupa ima odlične rezultate kod ovakvih akvizicija i integracija, sa više od sto kupovina od svog nastanka.”

Nikos Statopulos, Partner u BC Partnersu rekao je: “Kada smo investirali u United Grupu, identifikovali smo njen poslovni model, tehnologiju i regionalno vodstvo kao ključne pokretače organskog rasta, koji dodatno ubrzavaju akvizicije lokalnih kompanija. Zadovoljstvo nam je što ćemo sa Vivacomom dobiti dinamičnog operatora koji posluje na tržištu koje raste, što nam omogućava dalje širenje biznisa u Europi.”

Spas Roussev, predsjednik Nadzornog odbora Vivacoma, izjavio je: “Ova transakcija je ogroman uspjeh i odlična prilika za Vivacom, naše korisnike, kao i samu Bugarsku. Zahvaljujući velikom trudu svih nas, Vivacom je postao jedan od najuspješnijih europskih operatera. Sada želimo dobrodošlicu novim akcionarima – jednim od najuspješnijih globalnih investitora sa značajnim prisustvom u Europi i Sjevernoj Americi, kompaniji BC Partners. Vivacom će odigrati važnu ulogu u budućem razvoju United Grupe, njihovom vodećem telekomunikacijskom i medijskom operateru u regionu.”
Finansijski savjetnik Vivacoma bio je Lazard, a CMS je učestvovao kao pravni savjetnik. Finansijski savjetnici United Grupe bili su Citigroup, JP Morgan i Lion Tree, dok je Paul Weiss bio pravni savjetnik.

Izvor: Fena.ba

Nema komentara