Weather (state,county)

Najnovije vijesti

SD kartice uskoro dostižu 4TB?!

Kompanija Western Digital planira iduće godine u prodaju pustiti prvu SD karticu od 4TB. U četvrtak, kompanija je objavila da će se kartica moći probati kao demo naredne sedmice.

Western Digital će izdati karticu pod SanDisk imenom i marketirati će je ka mjestima koja koriste kamere, laptope i visoke rezolucije odnosno neće biti namjenjena običnim korisnicima.

Kartica će koristiti UHS-1 intefejs, što u teoriji znači da je najveći mogući prenos 104 MB po sekundi. Najmanji ispis će biti 10 MB/s izjavio je AnandTech. 

Sa trenutnim specifikacijama kartica će zadovoljavatiu potrebe 8K formata i ostalih formata koji zahtjevaju veliki prostor. Najprije će Western Digital pokazati karticu profesionalcima i značajnim kompanijama u Las Vegasu.

"Učesnici prezentacije će dobiti prikaz 4TB SD kartice i naučiti će kako će promijeniti kreativne mogućnosti kamera i laptopa." izjavio je Western Digital.

Nadamo se da će Western Digital dati više informacija o ovoj SD kartici na spomenutoj prezentaciji. WD nije izjavio cijenu kartice ali s obzirom na njene sposobnosti cijena će vrlo vjerovatno biti visoka. 1TB SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I kartica trenutno ima cijenu od 140$ MSRP.

Sa novostima koje donosi WD, industrija se približava maksimalnom kapacitetu SD kartica. Ovakve SD kartice će profesionalcima u industriji omogućiti mnogo mogućnosti, poput rada sa visokom rezolucijom.

Nažalost, SanDisk nema najbolju reputaciju kada je u pitanju sigurna pohrana. Bilo je slučajeva gdje je SanDisk tužen zbog navodnog stalnog kvarenja SSD-ova. Ovi slučajevi zajedno sa lošim odgovorom Western Digital kompanije na date gubitke podataka, tjera profesionalce da razmisle dva puta prije nego što kupe ovakav proizvod te bi mnogi radije sačekali da neka druga kompanija dođe do iste tehnologije.

Izvor

Nema komentara